Združenie sudcov žiada disciplinárne potrestať poslanca Baránika

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 15:11 • 2 min
Združenie sudcov žiada disciplinárne potrestať poslanca Baránika

BRATISLAVA – Združenie sudcov Slovenska (ZSS) sa obrátilo na predsedu Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Richarda Rašiho s podnetom na začatie disciplinárneho konania voči poslancovi Alojzovi Baránikovi (SaS). Informoval o tom prezident združenia Juraj Sopoliga.

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec by mal byť postihnutý za jeho kritické výroky na adresu Krajského súdu v Bratislave a tiež sudkyne tohto súdu Ayše Pružinec Erenovej. Jeho vyhlásenia sú podľa názoru stavovskej sudcovskej organizácie znevažujúce, dehonestujú celé súdnictvo a neboli podložené žiadnymi pravdivými skutkovými tvrdeniami.

 

Na rokovaní ústavnoprávneho výboru 9. februára Baránik uviedol, že kandidát na člena Súdnej rady Roman Huszár pochádza z bratislavského súdu, ktorý považuje za najskorumpovanejší na Slovenku. V pléne parlamentu 7. februára vyhlásil, že sudkyňa Pružinec Erenová je „ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť“.

 

Takéto vyjadrenie je podľa ZSS urážkou konkrétnej sudkyne, a to nielen pre hanlivé označenie, ale aj nepravdivé tvrdenie. Šéfovi parlamentného výboru predložilo štatistiku jej činnosti za ostatné tri roky. Tri reštančné veci mala v roku 2014, v roku 2015 a 2016 žiadnu. „Je jednoznačné, že poslanec uvádza absolútne zavádzajúce informácie o tom, že má sudkyňa veľký počet reštančných vecí,“ píše sa v podnete.

 

Výrok o tom, že sudkyňa je „ťažká prieťahárka“, ZSS považuje za účelový – snahu dosiahnuť jej výmenu v konkrétnom súdnom konaní na Okresnom súde Bratislava III, kde je poslanec ako advokát jednou zo strán sporu. Baránik už aj mal vzniesť námietku zaujatosti, ktorú odôvodnil práve výrokom na adresu sudkyne v parlamente. KS v Bratislave rozhoduje v spore o odvolaní voči verdiktu súdu prvého stupňa.

 

„Uvedené prehlásenia sú deštruktívnym útokom, pred ktorým treba súdnu moc ochraňovať, ak sa má v štáte zabezpečiť efektívne a úspešné vykonávanie povinností nezávislým súdnictvom, ako garantom slobody, rešpektovania ľudských práv a nestrannej aplikácie právnych predpisov,“ zdôraznil prezident ZSS.

 

Je mi ľúto, ak som sa mojimi výrokmi dotkol sudcov, ktorí si to nezaslúžia,“ reagoval na podnet ZSS poslanec Baránik. Odmietol, že bol pri vyhlásení na adresu sudkyne KS v Bratislave vedený vlastným prospechom. „Súvislosť s nejakým konkrétnym prípadom, o ktorom sa hovorí v podnete, som si v čase vynesenia uvedených výrokov vôbec neuvedomil, ale vychádzal som len zo všeobecných poznatkov,“ vysvetlil opozičný poslanec.

 

„Som si vedomý skutočnosti, že príslušníci súdnej moci sa môžu cítiť dotknutí zovšeobecňujúcimi negatívnymi výrokmi o sudcoch. To ale je prirodzený následok stavu, v ktorom sa súdna moc nachádza ako dôsledok jednak odovzdania vedenia súdnictva absolútne nevhodným ľuďom, ktorí dlhodobo ničili charakter súdnej moci, ako aj skutočnosti, že súdna moc nikdy neprešla očistou od komunistických a iných nevhodných kádrov,“ uviedol Baránik.

 

Takéto nevhodné osoby sa podľa poslanca naopak etablovali na najvyšších postoch tak, aby mohli zohrávať kľúčovú rolu v udržiavaní neprávneho štátu. Za takéhoto stavu považuje za prirodzené, že Krajský súd v Bratislave je ako súd príslušný pre rozhodujúcu časť oligarchov a štátnych inštitúcií kľúčový pre ovládnutie tými, ktorí si neželajú právny štát, ale štát, ktorý slúži im samotným.

 

 

kos ed



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies