Združenie sudcov podporuje minimalizovanie vplyvu Harabina na Najvyššom súde SR

NETKY.SK • 21 August 2015, 11:08 • 2 min
Združenie sudcov podporuje minimalizovanie vplyvu Harabina na Najvyššom súde SR

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje všetky opatrenia na minimalizovanie vplyvu Štefana Harabina na Najvyššom súde (NS) SR. V tlačovej správe, ktorá reaguje na najnovšie zmeny v rozvrhu práce NS, to uviedla prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že ich sudcovské združenie dlhodobo verejne kritizovalo spôsob, akým súdnictvo riadil Štefan Harabin. "Poukazovalo na konkrétne excesy, ktoré ho podľa nášho názoru diskvalifikovali nielen z riadiacich funkcií, ale aj z funkcie sudcu," uviedla. Združenie vyjadrilo presvedčenie, že všetky podozrenia z porušenia zákona smerujúce voči Harabinovi budú dôsledne preverené. Javorčíková ale varovala pred zmenami v senátoch vedených Harabinom, ktoré by boli nad rámec zákona.

 

"Efekt a účinnosť pripravovaných zmien rozvrhu práce na Najvyššom súde SR sú však podmienené tým, aby striktne rešpektovali všetky podmienky zákona o súdoch pre zmeny v zložení senátov v priebehu kalendárneho roka," doplnila. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová pripravila zmeny v rozvrhu práce, ktoré by mali byť účinné od 1. septembra. Námietky voči nim nemá Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR, ktorá ich prerokovala v stredu (19.8.). Samotný Štefan Harabin, ktorý tvrdí, že predsedníčka súdu ruší jeho senát, označil zmeny za nezákonné.

 

Dodatok k rozvrhu práce zatiaľ nebol zverejnený na stránke NS SR. Švecová avizovala, že úpravou rozvrhu práce reaguje na nedávne sporné verdikty trestného senátu vedeného Harabinom. V súvislosti s nimi vyjadrili pochybnosti minister spravodlivosti Tomáš Borec, generálny prokurátor Jaromír Čižnár, minister vnútra Robert Kaliňák či prezident SR Andrej Kiska.

 

Harabinov senát, okrem iného prepustil na slobodu viacerých bývalých policajtov odsúdených z korupcie. Iný senát NS pritom v podobnej veci rozhodol opačne. Harabin argumentuje tým, že inšpekcia ministra vnútra, ktorá ich prípady vyšetrovala, nemá oporu v zákone. Rozsadenie jeho senátu zmenou rozvrhu práce je podľa neho trestom za právny názor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona