Združenie Silné regióny chce na pulty dostať viac regionálnych výrobkov

NETKY.SK • 29 August 2017, 16:30 • 2 min
Združenie Silné regióny chce na pulty dostať viac regionálnych výrobkov

NITRA – Dostať viac regionálnych produktov na predajné pulty a podporiť tým rozvoj slovenských regiónov je cieľom novovzniknutého občianskeho združenia Silné regióny. Pilotný projekt s názvom Regionálne výrobky na naše pulty chce združenie spustiť v Nitrianskom kraji.

slovakia

left justify in out

„Naším najbližším cieľom je vytvorenie zoznamov výrobcov a predajcov domácich výrobkov podľa tradičných regiónov,“ informoval Daniel Balko z občianskeho združenia. Ďalším krokom bude návrh na zavedenie značenia regionálnych výrobkov a jeho prepojenie s označovaním turistických regiónov. Na Slovensku totiž neexistuje žiadny systém označovania výrobkov podľa ich regionálneho pôvodu. Občianske združenie chce, aby sa domáce výrobky v Nitrianskom kraji začali označovať podľa štyroch tradičných regiónov: región Dolná Nitra, región Podujansko, región Hont a región Tekov.

Ako uviedol Balko, podiel domácej výroby neustále klesá napriek tomu, že dopyt po domácich výrobkoch rastie. Podiel domácich potravinárskych surovín a výrobkov klesol tento rok na pultoch obchodných reťazcov pod 37 percent. Nedarí sa najmä dostávať na trh výrobky z dvora a od malovýrobcov. Občianske združenie chce vytvoriť ročný kalendár miestnych trhov a predajných podujatí v rámci jednotlivých tradičných regiónov a vytvoriť tiež návrh konkrétnych krokov pre samosprávy, ktorých realizácia by pomohla zvýšeniu predaja miestnych výrobkov.

„Doterajšie snahy vlády o podporu domácej výroby boli čiastkové alebo neúčinné. Príkladom toho je aj prezentovaný Národný potravinový katalóg, ktorý v konečnom dôsledku môže pomôcť iba veľkým výrobcom spĺňajúcim všetky náročné hygienické normy a vyhlášky,“ myslí si Balko. Podľa neho treba diverzifikovať slovenský priemysel, pretože ekonomika štátu sa stáva čoraz viac závislá od automobilového priemyslu.

 

„Sme si vedomí toho, že úspech našej iniciatívy bude závisieť od schopnosti zapojiť čo najviac aktérov pôsobiacich v regionálnej výrobe a miestnom rozvoji,“ povedal Balko. Ako dodal, ich iniciatíva je otvorená pre všetkých – od aktivistov miestneho rozvoja, poľnohospodárov, spracovateľov miestnych surovín, výrobcov tradičných výrobkov, až po majiteľov obchodov a reštaurácií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies