Združenie SAVIO chce vyzbierať peniaze na podporu vzdelávania detí v Jube

NETKY.SK • 28 Február 2017, 14:45 • 2 min
Združenie SAVIO chce vyzbierať peniaze na podporu vzdelávania detí v Jube

BRATISLAVA - Občianske združenie SAVIO organizuje 12. ročník verejnej zbierky Tehlička. Jej cieľom je podporiť základné vzdelávanie 4600 detí v tábore pre vnútorne presídlené osoby v Jube, hlavnom meste Južného Sudánu. TASR o tom informovala Zuzana Suchová zo združenia.

slovakia

left justify in out

"Vďaka vyzbieraným finančným prostriedkom budú mať vojnou skúšané deti šancu chodiť aj do školy. Partnerom zbierky sú Saleziáni don Bosca, ktorí v krajine zotrvali i počas vojny. Zbierka začne dnes o 19.00 h otváracím koncertom skupiny Espé v bratislavskom UPéCé s dobrovoľným vstupným. Potrvá počas celého pôstu a vyvrcholí na Veľkonočnú nedeľu 16. apríla," uviedla Suchová.

 

Tábor pre vnútorne presídlené osoby v Jube je útočiskom pre viac ako 10.000 ľudí, najmä pre ženy a deti. Ich počet neustále narastá. Južný Sudán získal ako najmladší štát sveta nezávislosť v roku 2011. Konflikt v roku 2013 prerástol do občianskej vojny, ktorá trvá dodnes. V jej dôsledku opustilo za posledné tri roky svoje domovy už viac ako tri milióny ľudí.

 

"V prípade 1,9 milióna ide o vnútorne presídlené osoby sústredené v táboroch v rámci krajiny. Počet utečencov a presídlencov neustále narastá, k čomu prispieva neutíchajúci konflikt, sucho v krajine a s ním súvisiaca potravinová kríza. Humanitárnu pomoc aktuálne potrebuje 7,5 milióna ľudí. Organizácia spojených národov vyhlásila v krajine hladomor. Situácia sa podpísala aj na vzdelávaní – až 1,17 milióna detí a mladých vo veku tri až 18 rokov stratilo prístup k vzdelaniu," konštatovala Suchová.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies