Združenie miest a obcí Slovenska sa počas prezidentských volieb stretli s viacerými problémami

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 16:57 • 2 min
Združenie miest a obcí Slovenska sa počas prezidentských volieb stretli s viacerými problémami

BRATISLAVA - Problémy počas prezidentských volieb boli podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozefa Dvonča jedným z najzávažnejších momentov, ktoré dnes v rámci bodu „rôzne“ na rokovaní predsedníctva preberali.

slovakia

left justify in out

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa počas uplynulých prezidentských volieb stretlo s viacerými problémami. Bola to napríklad možnosť viacnásobnej voľby, povedal to dnes na brífingu po rokovaní predsedníctva ZMOS v Bratislave jeho predseda Jozef Dvonč. Problémy počas volieb boli podľa jeho slov jedným z najzávažnejších momentov, ktoré dnes v rámci bodu „rôzne“ na rokovaní preberali. „Vzhľadom na to, že v rámci preneseného výkonu mestá a obce zabezpečujú samotný výkon volieb, sme objavili niektoré veci, na ktoré by sme radi upozornili ministerstvo vnútra,“ poznamenal. Ako dodal, nejde o to, že by chcelo združenie napadnúť samotný výsledok volieb, chce len vylepšiť niektoré veci, ktoré sa počas volieb ukázali ako problém. 

 

Za problematické možno podľa Dvonča považovať aj to, že ZMOS, resp. mestá a obce sa k určitým informáciám, ktoré im Ústredná volebná komisia (ÚVK) posielala, dostali pomerne neskoro. „Dalo sa na ne ťažko reagovať, keď vám niečo príde tesne pred voľbami alebo počas nich, pričom informácie si možno niekto všimol až začiatkom tohto týždňa a to už bolo po voľbách,“ doplnil.

 

Združenie miest a obcí Slovenska sa však dnes na rokovaní svojho predsedníctva zaoberalo aj inými vecami. Rokovanie malo podľa predsedu pracovný charakter, preberali sa body, ktoré sú potrebné na najbližšie rokovanie rady ZMOS, ktoré bude 9. apríla. „Pripravujeme sa tiež na snem ZMOS, ten bude 28. a 29. mája v Bratislave, pričom jedným z dnešných bodov bol aj aktuálny stav jeho prípravy,“ uviedol Dvonč. Momentálne sa konajú snemy regionálnych združení, ktorých má ZMOS 60, pričom predseda a podpredsedovia sa na nich v rámci možností zúčastňujú a zbierajú podnety nielen do legislatívnej oblasti, ale aj do celkovej činnosti združenia. 

 

Okrem toho malo rokovanie predsedníctva obligátne body. Okrem plnenia úloh, ktoré združenie pravidelne kontroluje, bola základným bodom informácia o výsledkoch rozpočtového hospodárenia miest a obcí za rok 2013. Na tomto bude sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. V roku 2013 podľa Jozefa Dvonča nedošlo k takej situácii, pri ktorej by musel rezort financií robiť voči samosprávam nejaký zákrok. „Dohodli sme sa však, že to budeme prezentovať o také dva týždne, pričom buď minister financií alebo predseda vlády zverejní výsledky hospodárenia, súčasťou čoho budú aj výsledky samospráv,“ povedal predseda ZMOS. „Z nášho pohľadu bude veľmi dôležité, ako dopadne rok 2013 pre mestá a obce v globále, no samozrejme aj z pohľadu jednotlivých samospráv, pretože aj my budeme chcieť vedieť, aké sú zostatky ich prostriedkov na fondoch,“ poznamenal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány. Ako zároveň dodal, bude to jeden z rozhodujúcich faktorov na investovanie v roku 2014, prípadne aj v ďalších rokoch. „No a samozrejme je to jeden z ďalších faktorov, ktorý ovplyvní alebo neovplyvní rozpočtové hospodárenie v tomto roku,“ doplnil. 

 

Členovia predsedníctva združenia sa dnes informovali tiež o najnovších legislatívnych návrhoch, či už zo strany vlády alebo zo strany poslancov. Jedným z bodov bola tiež príprava programového obdobia na roky 2014 až 2020, ktoré má podľa Jozefa Dvonča viaceré východiská. „Vznikla pomerne rozsiahla diskusia o spolupráci s vyššími územnými celkami pri príprave integrovaných územných stratégií a takisto o zapojení ďalších miest v rámci ich udržateľného rozvoja,“ uzavrel predseda ZMOS Jozef Dvonč. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies