Združenie kritizuje zámer vypustiť z prípravy sudcov etiku

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:21 • 2 min
Združenie kritizuje zámer vypustiť z prípravy sudcov etiku

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu kritizuje, že sa z prípravy budúcich uchádzačov o sudcovské stoličky vypustia komunikačné zručnosti, rétorika a najmä etika.

slovakia

left justify in out

Takúto zmenu totiž na návrh riaditeľa Justičnej akadémie SR schválila Súdna rada SR 25. septembra. Agentúre SITA poskytla stanovisko prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

"S témou etiky úzko súvisí miera dôveryhodnosti súdnictva v spoločnosti. Aktuálne prieskumy potvrdzujú naďalej negatívny trend, že slovenskej justícii nedôveruje takmer 70 percent občanov, pričom hlavným dôvodom ich nedôvery sú osoby sudcov," píše sa v stanovisku. Podľa združenia to okrem iného súvisí aj s oprávnenou kritikou verejnosti pre nenáležité správanie sa niektorých predstaviteľov justície. Vzdelávanie v etike a predovšetkým diskusie o tom, čo je a čo nie je etické, považujú sudcovia zo združenia za mimoriadne dôležité. Dodržiavanie etických hodnôt, morálky a slušnosti by malo byť podmienkou výkonu sudcovskej funkcie v rovnakej miere ako odbornosť. Uchádzači o post by mali byť schopní čeliť rôznym formám nátlaku, zastrašovania či donucovania. Združenie preto vyzýva Súdnu radu, aby zmenila svoje rozhodnutie a tému etiky opätovne zaradila do programu prípravného vzdelávania budúcich sudcov. "Súčasne ju vyzývame, aby otvorila diskusiu o potrebe schválenia nového etického kódexu sudcov a vytvorenia etickej komisie," uvádza sa v stanovisku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona