Združenie európskych letísk varovalo pred dôsledkami rozpadu Schengenu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 16:15 • 2 min
Združenie európskych letísk varovalo pred dôsledkami rozpadu Schengenu

BRUSEL - Kolaps schengenského priestoru zaisťujúceho voľný pohyb osôb bez pasovej kontroly by viedol k hromadeniu cestujúcich na európskych letiskách a vyžiadal by si milióny eur na technické prispôsobenie leteckých terminálov, ktoré sú v súčasnosti rozdelené na schengenský priestor a na krajiny mimo tejto zóny.

slovakia

left justify in out

Dnešné vyhlásenie Združenia európskych letísk (ACI Europe), ktoré má sídlo v Bruseli, priniesla tlačová agentúra Reuters. ACI Europe pripomenula, že v schengenskom priestore funguje 443 letísk, ktoré zabezpečujú tranzit okolo 1,2 miliardy cestujúcich ročne.


"Okamžitý dopad by mal podobu bezprecedentného hromadenia cestujúcich a obmedzenia leteckej dopravy s možným rozšírením na celú sieť európskych letísk," uviedol generálny riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec vo vyhlásení pre médiá.


Ďalším dôsledkom zániku schengenskej zóny by bolo predĺženie celkovej doby cestovania, lebo letiská už nebudú schopné zaručiť zachovanie doterajších časových intervalov medzi dvoma letmi.
ACI Europe v dnešnom tlačovom komuniké apeluje na zachovanie schengenského priestoru a víta úsilie Európskej komisie zamerané na posilnenie vonkajších hraníc EÚ, čo však znamená, že vlády členských krajín budú musieť posilniť jednotky pohraničnej polície na letiskách.


ACI Europe zastupuje takmer 500 letísk v 45 európskych krajinách. V roku 2014 letiská tohto združenia ovládli vyše 90 percent komerčnej leteckej dopravy v Európe s tranzitom vyše 1,8 miliardy cestujúcich. Letiská združené v ACI Europe zaisťujú prácu pre 12,3 milióna ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies