Združenie Božika žiada znížiť počet poslancov NR SR zo 150 na 100

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 17:21 • 2 min
Združenie Božika žiada znížiť počet poslancov NR SR zo 150 na 100

BRATISLAVA - Občianske združenie Spolu sme Slovensko žiada znížiť počet poslancov Národnej rady SR zo 150 na 100. Podľa jeho šéfa a primátora Partizánskeho Jozefa Božika by to prispelo k vyššej kvalite poslaneckého zboru.

slovakia

left justify in out

"Počtom obyvateľov menšie kraje ako Bratislavský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky, by mali dvanásť poslancov a väčšie ako Banskobystrický, Žilinský, Košický a Prešovský, by mali trinásť poslancov. Keď to sčítame, dostaneme stovku," opísal svoju predstavu Božik.
      

Zníženie počtu poslancov ešte v roku 2009 žiadala SaS na čele s Richardom Sulíkom ako mimoparlamentná strana. Téma bola aj jednou z otázok v referende iniciovanom liberálmi. Sulík presadzoval zníženie aj v parlamente. Argumentoval napríklad úsporami. V snemovni neuspel.
      

Božikovo združenie je tiež za zmenu jedného volebného obvodu napríklad na osem. Podľa Božika by to zlepšilo komunikáciu medzi poslancami a občanmi.
      

Zmenu jedného volebného obvodu na vyšší počet presadzovali poslanci KDH, v Národnej rade však neuspeli. Tento týždeň schválené volebné kódexy ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) s touto zmenou nepočítajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies