Združenia sudcov upozornilo na alarmujúcu situáciu v slovenskej justícii

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 13:00 • 2 min
Združenia sudcov upozornilo na alarmujúcu situáciu v slovenskej justícii

BRATISLAVA - Ak v nezávislosť súdov verí len jedna pätina občanov Slovenska, je to vážny signál najmä pre sudcov samotných. Uvádza sa vo vyhlásení združenia sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ), ktoré poskytla jeho prezidentka Katarína Javorčíková.

slovakia

left justify in out

Reagovali tak na v pondelok zverejnený porovnávací prehľad EÚ v oblasti súdnictva, v ktorom sa hodnotí kvalita a nezávislosť justičných systémov v členských štátoch EÚ. Podľa ZOJ výrazná nedôvera v nezávislosť súdnictva súvisí s názorom, že slovenské súdy sú pri rozhodovaní pod nátlakom vlády alebo politikov.

 

Na nízkej dôvere justície má výrazný podiel aj 17-ročné pôsobenie Štefana Harabina vo vrcholných justičných pozíciách, ktoré by bez politickej podpory nebolo možné, uvádza sa vo vyhlásení. Za stav súdnictva zodpovedá súdna moc spolu s mocou výkonnou a zákonodarnou.

 

Alarmujúce výsledky vnímania nezávislosti slovenských súdov preto zaväzujú všetky tri moci, aby dokázali nájsť taký spôsob správy justície, aby boli výrazne eliminované možnosti priameho prenikania politických záujmov do rozhodovania súdov, zdôrazňuje sa vo vyhlásení. Na sudcoch je, aby žiadnym tlakom a zásahom do výkonu súdnictva ani zo strany vlády a politikov nepodľahli, zdôrazňuje ZOJ.

V porovnávacom prehľade sa v súvislosti s justíciou konštatovalo, že Slovensko vyvinulo úsilie zlepšiť účinnosť svojho systému súdnictva, a to tak z hľadiska efektívnosti, ako aj z hľadiska kvality. Vláda v programovom vyhlásení z roku 2016 určila reformu súdnictva za jednu z priorít a údaje zo súdov potvrdzujú, že efektívnosť súdov sa naďalej zlepšuje, píše sa v materiáli.

 

Miera riešenia sporov v súdnych občianskoprávnych a obchodných veciach, t. j. pomer počtu vyriešených prípadov k počtu nových prípadov sa výrazne zlepšila, ale priemerný čas potrebný na vyriešenie prípadu je jedným z najdlhších v EÚ a stále sa predlžuje. V roku 2016 bolo spustených niekoľko projektov a legislatívnych zmien s cieľom zrýchliť konania, teraz je príliš skoro posúdiť ich dopad, konštatuje sa ďalej v materiáli Európskej komisie.

 

Negatívne sa hovorí o tom, že v systéme súdnictva sa nie vždy dodržiavajú najlepšie postupy. Slovensko naďalej len vo veľmi obmedzenej miere využíva prieskumy medzi účastníkmi konaní alebo odborníkmi pracujúcimi v oblasti práva a odborná justičná príprava nie je plne rozvinutá.

 

Financovanie reforiem v oblasti súdnictva je okrem toho aj naďalej vo veľkej miere závislé od štrukturálnych fondov EÚ, čo vyvoláva obavy o dlhodobú udržateľnosť. Komisia si tiež všimla, že pracovníci v súdnictve takisto hlásia pretrvávajúci nedostatok kvalifikovaného podporného administratívneho personálu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies