Združenie Via Cassa pripravuje predstavenie Do zbrane, mešťania

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 11:50 • 2 min
Združenie Via Cassa pripravuje predstavenie Do zbrane, mešťania

Združenie Via Cassa pripravuje predstavenie Do zbrane, mešťania

slovakia

left justify in out

Svojský pohľad košického mešťana 17. storočia na vojnu a armádu približuje šermiarsko-divadelné predstavenie Do zbrane, mešťania, ktoré na sobotu (17.7.) podvečer pripravuje v košickom Mestskom parku združenie priateľov histórie, vojenstva, šermu a pouličného divadla Via Cassa.
"Jednoduchý život mešťanov naruší príchod švédskej armády do mesta, musia narukovať na vojnu, ale snažia sa nájsť si za seba žoldniersku náhradu. Nakoniec im to nevyjde, musia tiahnuť do vojny, ale záver bude prekvapivý," pozýva na predstavenie člen združenia Ján Burkuš.
Ako presnil pre TASR predseda Via Cassa Roman Furajtár, vystúpenie robia v rámci tradičného podujatia Košické historické leto. Séria jeho predstavení sa začína už v máji počas osláv Dňa mesta Košice a pokračuje až do septembra, pričom každý mesiac je najmenej jedno vystúpenie. "Zameriavame sa na obdobie od 2. polovice 15. storočia po 17. storočie a podľa nášho názvu sa zameriavame na historické udalosti, súvisiace s Košicami a okolím," povedal Furajtár.
Združenie Via Cassa pôsobí v meste už 10 rokov a združuje približne pol stovky najmä mladých ľudí, zaujímajúcich sa o históriu, šerm, divadlo, dobové žánrové výjavy a život pred stáročiami. Súvisí s tým šitie historických kostýmov, dobových reálií a výzbroje, varenie historických jedál a podobne. Združenie je otvorené pre každého záujemcu, pričom platí sa členské. Novým členom najprv historický kostým požičajú, neskôr si ho musia na vystúpenia zabezpečiť vlastný. Predstavenia spočiatku vyskúšajú doma a keď sa vydarí a má ohlas, putujú s ním aj do ostatných regiónov Slovenska a zahraničia, dodal Furajtár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies