Zdrojom spisu o tajnej dohode Trumpa s Ruskom bola bývalá novinárka, chcela sa pomstiť zamestnávateľovi

NETKY.SK • 29 Október 2020, 20:03 • 2 min
Zdrojom spisu o tajnej dohode Trumpa s Ruskom bola bývalá novinárka, chcela sa pomstiť zamestnávateľovi

NEW YORK – The Wall Street Journal zistil pôvod najvážnejších obvinení Trumpa a ruských hackerov. Zdrojom bola bývala zamestnankyňa ruskej štátnej tlačovej agentúry.

slovakia

left justify in out

Bývalá ruská novinárka

Zdrojom informácií pre dokumentáciu o tajnej dohode amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruskými orgánmi bola bývalá zamestnankyňa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. Informoval o tom The Wall Street Journal (WSJ).

 

Ide o materiáloch, ktoré boli zverejnené začiatkom roku 2017 na portáli Buzzffed. Informovali, že Moskva zasiahla do volieb v USA v roku 2016 a pomohla Trumpovi v nich zvíťaziť.

 

img

 

Mnoho faktov zo spisu bolo následne vyvrátených vyšetrovaním špeciálneho prokurátora Roberta Muellera, ktorý nenašiel priame dôkazy o ruskom vplyve na americké prezidentské voľby. Doteraz však nebolo známe, ako sa tieto informácie dostali k zostavovateľom dokumentácie.

 

Súvisiaci článok: Ruských občanov a firmy obvinili zo zasahovania do volebného procesu

 

Podľa WSJ ich preniesla 40-ročná Ruska Oľga Galkina. V polovici 2000-tych rokov pracovala ako korešpondentka pre agentúru RIA Novosti, potom ako vedúca tlačovej služby guvernéra Saratovskej oblasti.

 

Potom sa presťahovala z Ruska na Cyprus. V roku 2016 Galkina pôsobila ako vedúca oddelenia PR v cyperskej pobočke spoločnosti XBT Holding SA, ktorú vlastní ruský podnikateľ Alexej Gubarev. Jedným z hlavných aktív spoločnosti je hosting Webzilla.

 

V tomto čase sa obrátil na Galkinu  jej stary známy, píše WSJ. Pracoval pre firmu bývalého agenta MI6 Christophera Steeleho a hľadal dôkazy usvedčujúce Donalda Trumpa. Tento muž požiadal Galkinu, aby mu pomohla nájsť informácie, ktoré kompromitujú kandidáta na prezidenta USA a usvedčiť ho zo vzťahov s Ruskom.

 

Konflikt so zamestnávateľom

V tom okamihu sa Galkina hádala s vedením firmy, ktoré jej hrozilo prepustením. V novembri 2016 dala výpoveď a o niekoľko týždňov neskôr poskytla informácie pre spis a tiež obvinila bývalého zamestnávateľa z účasti na hackerských útokoch.

 

img

 

Podľa WSJ najmä Galkina bola zdrojom informácií o tom, že Webzilla bola zapojená do hacknutia e-mailu amerického Demokratického národného výboru. Pomstila sa tak vedeniu firmy, ktoré ju vyhodilo.

 

Tvrdila tiež, že v roku 2016 sa Trumpov právnik Michael Cohen tajne stretol s predstaviteľmi ruských spravodajských služieb v Prahe, kde rokoval o tom, ako zaplatiť hackerom.

 

Steeleho spis

Dokumentácia, ktorú zostavila firma Christophera Steeleho, vyvolala v USA škandál okolo Trumpových obvinení z tajnej dohody s Ruskom.

 

Vyšetrovanie špeciálneho prokurátora Roberta Muellera neskôr dospelo k záveru, že hackerské útoky na štáb Hillary Clintonovej uskutočňovali hackeri pracujúci pre vojenské spravodajstvo GRU. Vyšetrovanie ale nepotvrdilo skutočnosť Trumpovej tajnej dohody s Ruskom.

 

Sám Trump opakovane vyhlásil, že nikdy nebol spájaný s Moskvou. Kremeľ tiež odmietol všetky možné spojenia s americkým prezidentom, poprel kybernetické útoky a zasahovanie do volebného procesu.

 

Súvisiaci článok: Trump tvdí, že pre Rusko nikdy nepracoval



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies