Zdrojom rozšírenia fipronilovej kontaminácie vajec je zrejme Rumunsko

NETKY.SK • 1 September 2017, 07:17 • 2 min
Zdrojom rozšírenia fipronilovej kontaminácie vajec je zrejme Rumunsko

BRUSEL - Dovedna 144 holandských hydinárskych fariem bolo koncom augusta zatvorených pre škandál s vajíčkami kontaminovanými pesticídom fipronil.

slovakia

left justify in out

V spojitosti s kauzou kontaminovaných slepačích vajec však bolo v krajine zatvorených celkovo až 281 firiem zameraných na výrobu vajec a hydinového mäsa. Po sérií kontrol sa totiž zistilo, že ich výrobky určené ľuďom obsahujú príliš veľa zakázaného pesticídu.

 

Hovorca Európskej komisie vo štvrtok o tejto kauze hovoril pred členmi Výboru Európskeho parlamentu pre poľnohospodárskeho a upozornil, že vajcia kontaminované fipronilom sa doteraz objavili v 22 krajinách Európskej únie aj mimo nej. Ukrajina a Omán v súvislosti s týmto škandálom uložili zákaz dovozu vajec z Holandska, Nemecka, Francúzska a Belgicka.

 

Najnovšie zistenia však odhaľujú, že používanie fipronilu ako látky na odstraňovanie vší, kliešťov a bĺch na hydinových farmách je oveľa rozšírenejšie než sa pôvodne zdalo. Kontroly v Taliansku napríklad zistili, že zásielka vajec z Rumunska obsahuje 1,2 miligramu fipronilu na kilogram, čo je doteraz najvyššia koncentrácia zakázanej látky aká bola kedy zistená. Právny limit je 0,72 miligramov fipronilu na kilogram.

 

Kontamináciu v Holandsku má na svedomí spoločnosť Chickfriend, ktorej majitelia čelia trestnému stíhaniu. Belgický dodávateľ spoločnosti Chickfriend nakúpil látku na deratizáciu hydinových fariem z Rumunska. "Zdá sa, že Rumunsko je zdrojom kontaminácie," povedala Hennie de Haanová, zástupkyňa holandského odborového združenia chovateľov hydiny. Podľa jej slov je však šokujúce objaviť aj po piatich týždňoch od vypuknutia fipronilového škandálu, že sa táto látka používa v iných krajinách EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona