Zdrojom informácií, ktoré Trump prezradil Rusku, je údajne Izrael

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 07:29 • 2 min
Zdrojom informácií, ktoré Trump prezradil Rusku, je údajne Izrael

WASHINGTON - Biely dom sa nebude vyjadrovať k správam v médiách o tom, že zdrojom spravodajských informácií, ktoré prezident USA Donald Trump poskytol ruským predstaviteľom, je Izrael.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v utorok hovorca Bieleho domu Sean Spicer. "Vážime si silné vzťahy s Izraelom ohľadne zdieľania spravodajských informácií a dúfame, že táto väzba by mohla naďalej rásť," citovala Spicera agentúra DPA.

 

Ani izraelský veľvyslanec v USA Ron Dermer sa k záležitosti nebude vyjadrovať. Pre denník The New York Times, ktorý ako prvý informoval o tom, že zdrojom informácií je Izrael, Dermer uviedol, že židovský štát plne dôveruje USA ohľadne zdieľania spravodajských informácií a "teší sa na prehĺbenie tohto vzťahu" počas vlády súčasného šéfa Bieleho domu.

 

Trump v utorok priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil "skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky". Reagoval tak na pondelňajší článok amerického denníka Washington Post, že Trump minulý týždeň odhalil Rusom tajné špionážne informácie.

 

Podľa Washington Postu to Trump urobil na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, a tým ohrozil zdroj špionážnych informácií o Islamskom štáte. Na schôdzke bol aj ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak. Trump im obom v Oválnej pracovni hovoril o teroristickej hrozbe Islamského štátu, vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel.

 

Malo ísť pritom o také citlivé údaje, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies