Zdroje v ruskej polícii tvrdia, že Nemcovovu vraždu si nikto neobjednal

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 11:56 • 2 min
Zdroje v ruskej polícii tvrdia, že Nemcovovu vraždu si nikto neobjednal

MOSKVA - Vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova si nikto neobjednal - naplánovali a uskutočnili ju dvaja bývalí príslušníci čečenského pluku osobitného určenia Sever.

slovakia

left justify in out

 S odvolaním sa na zdroje v tíme vyšetrovateľov to dnes uviedla tlačová agentúra Rosbalt, ktorú monitorovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

 

"Vražda Borisa Nemcova bola osobnou iniciatívou Zaura Dadajeva a Bislana Šavanova. Nemali žiadnych iných objednávateľov," uviedol zdroj Rosbaltu vo vyšetrovacích orgánoch. Podľa neho sa však ešte stále rozpracúva verzia, že mohlo ísť aj o vraždu na objednávku.

 

Podľa vyšetrovateľov sa Dadajev a Šavanov po odchode z pluku Sever snažili nájsť uplatnenie v civilnom sektore, čo sa im však nepodarilo. Predpokladá sa, že veľa času strávili diskusiou o náboženských otázkach.

 

Po útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý mohol byť odplatou za zverejnenie karikatúr znevažujúcich proroka Mohameda, oboch mužov údajne pobúrili výroky viacerých ruských politikov a aktivistov, ktorí sa zastávali zavraždených karikaturistov.

 

Na podporu obetí atentátu v Charlie Hebdo vystúpil aj Nemcov, preto sa ho predpokladaní páchatelia rozhodli zavraždiť, uviedla stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na Rosbalt. Podľa agentúry si údajne na pomoc vzali aj Dadajevových príbuzných, ktorí už dlhší čas žijú v Moskve a momentálne sú v súvislosti s Nemcovovou vraždou vo väzbe.

 

Agentúra RIA dnes informovala, že Dadajevov bývalý advokát Zurbek Sadachanov tvrdí, že vyšetrovatelia nemajú dosť dôkazov o Dadajevovom podiele na vražde Borisa Nemcova.

Sadachanov spresnil, že o právnu pomoc ho cez víkend požiadali Dadajevovi príbuzní. Advokátovi však vyšetrovatelia neumožnili zúčastniť sa na Dadajevovom výsluchu a neskôr s ním bez vysvetlenia rozviazali zmluvu o právnej pomoci. Súd Basmanského obvodu v Moskve v nedeľu oznámil, že Dadajev sa k činu priznal.

 

Advokát však upozornil, že "nikto nevidel zápis (Dadajevovej) výpovede. Nikto nepočul jeho komentár. Tak isto nie je známe, ako boli získané. Fakt, že ho vypočúvali v neprítomnosti advokáta, je porušením zákona." V rozhovore pre lotyšskú rozhlasovú stanicu Baltkom advokát zdôraznil, že z formálnej stránky je tak Dadajevova výpoveď neplatná.

 

Úrady činné v trestnom konaní v súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali koncom minulého týždňa päticu podozrivých, pričom voči dvom - Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi - moskovský súd v nedeľu vzniesol obvinenie a uvalil na nich väzbu, a to až do 28. apríla. Súd nezverejnil, z čoho konkrétne mužov obvinil. Dadajev sa však medzičasom k účasti na vražde Nemcova priznal.

 

Ďalší z predpokladaných spolupáchateľov, Bislan Šavanov, sa zabil, keď sa ho počas víkendu v čečenskej metropole Groznyj chystali zadržať policajti.

 

Borisa Nemcova zastrelili v noci na 28. februára na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa a Červeného námestia, keď sa so svojou priateľkou vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

 

Opozícia z vraždy obviňuje súčasné ruské vedenie, pre ktoré bol Nemcov nepohodlný kvôli poukazovaniu na korupciu, obohacovanie sa zo štátnych zdrojov, rodinkárstvo, zlé riadenie krajiny a nezáujem o problémy občanov. Okrem toho pripravoval správu, ktorá by dokazovala podiel Ruska na podnecovaní krízy a ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, a chcel zverejniť dôkazy, že ruské jednotky sa zapájajú do bojov na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov.

 

Nemcov v minulosti zastával vysoké vládne funkcie, vrátane postu prvého podpredsedu vlády, a bol považovaný za "korunného princa" prezidenta Borisa Jeľcina. Po nástupe Vladimira Putina do úradu hlavy štátu prešiel na stranu opozície a nejaký čas sa z politiky úplne vytratil. V poslednom období sa však opäť výrazne angažoval v opozičnom hnutí a stal sa veľmi veľkým a výrečným kritikom prezidenta Putina.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies