Zdroje pre agrosektor SR by sa mohli získať zo špeciálnej dane pre reťazce

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:35 • 2 min
Zdroje pre agrosektor SR by sa mohli získať zo špeciálnej dane pre reťazce

Zdroje pre agrosektor SR by sa mohli získať zo špeciálnej dane pre reťazce

slovakia

left justify in out

Farmári a poľnohospodári na Slovensku sa môžu podľa podpredsedu Strany maďarskej koalície (SMK) pre ekonomiku a regionálny rozvoj Ivána Farkasa dostať v budúcom roku do kritickej situácie, pričom nie je vylúčené, že väčšina z nich bude bojovať o holé prežitie.
"Ak je pre slovenské poľnohospodárstvo v štátnom rozpočte nedostatok zdrojov, SMK navrhuje riešiť tento problém vyrubením špeciálnej dane, napríklad pre veľkopredajcov či pre prevádzkovateľov sietí supermarketov a hypermarketov, alebo upraviť sadzbu dane z príjmov pre tento sektor," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave Farkas.
Reagoval tým aj na skutočnosť, že v roku 2011 sa rozpočet rezortu pôdohospodárstva zníži, pričom sa ale navýši rozpočet zo zdrojov EÚ.
Pripomenul, že z dôvodu hospodárskej krízy poľnohospodári v roku 2009 vykázali stratu vo výške 103 miliónov eur. Extrémne počasie v tomto roku im však škody znásobilo a vyšplhali sa "do stámiliónov eur".
SMK podľa Farkasa preto nesúhlasí so zámerom vlády SR zrušiť zvýhodnenú sadzbu spotrebnej dane na tzv. červenú naftu. Štátny rozpočet tým podľa predpokladov možno získa 44 miliónov eur, ale výsledkom týchto opatrení bude zánik približne 10.000 pracovných miest.
"To navýši výdavky štátneho rozpočtu o 50 miliónov eur, ktoré budú vyplatené na podporu v nezamestnanosti a sociálne dávky, respektíve za zaniknuté pracovné miesta, pričom zamestnávatelia nebudú platiť odvody," domnieva sa podpredseda SMK.
SMK nesúhlasí ani so znížením dotácie na chov hovädzieho dobytka o 19 miliónov eur, ani so zrušením výhodnej 6-% sadzby DPH na poľnohospodárske produkty predávané formou z dvora. "Strana vyjadruje nesúhlas aj so zvýšením spotrebnej dane na pivo, čím síce získa štátny rozpočet 14 miliónov eur, ale naopak zníži sa predaj piva, a tým aj dopyt po sladovníckom jačmeni a chmeli," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona