Zdroj blízky vládam KĽDR a Číny: Za smrťou Kim Čong-nama nie je KĽDR

NETKY.SK • 16 Február 2017, 13:15 • 2 min
Zdroj blízky vládam KĽDR a Číny: Za smrťou Kim Čong-nama nie je KĽDR

PCHJONGJANG - Zdroj blízky vládam v Pchjongjangu a Pekingu uviedol, že Severná Kórea nie je za smrťou nevlastného brata vodcu KĽDR Kim Čong-una.

slovakia

left justify in out

Zavraždený "Kim Čong-nam nemal nič spoločné s (Severnou) Kóreou. (Severná) Kórea nemala dôvod zabiť ho," uviedol zdroj podľa dnešnej správy agentúry Reuters.

 

Predstavitelia juhokórejskej vlády i USA si však pritom myslia, že za Kimovou smrťou sú práve severokórejské tajné služby.

Agentúra Reuters dnes tiež napísala, že podľa juhokórejskej rozviedky Kim Čong-nam pred piatimi rokmi žiadal vedenie KĽDR, aby odvolalo nariadenie na jeho zabitie.

 

Niektorí analytici sa boli vyjadrili, že Kim Čong-un mohol veriť, že jeho nevlastný brat Kim Čong-nam by mohol byť využitý na jeho zosadenie. Zrejme preto sa aj v roku 2012 odohral neúspešný pokus o likvidáciu Kim Čong-nama. Ten následne nikdy dlho nezostáva na jednom mieste a presúvali sa medzi rôznymi mestami v juhovýchodnej Ázii a Číne.

 

Kim Čong-namovi priatelia pre Reuters povedali, že v Macau, osobitnej administratívnej oblasti Čínskej ľudovej republiky, žil pokojným životom a pôsobil dojmom, že sa o svoju bezpečnosť neobáva, keďže často chodil sám a vždy bez ochranky.

 

Podľa juhokórejských tajných služieb žil Kim v Macau pod ochranou čínskych úradov. Spolu s ním tam žila jedna z jeho manželiek a dve z jeho detí.

 

Reuters predpokladá, že Kim Čong-nam mal vlastnú stránku na sociálnej sieti Facebook, aj keď tam používal meno Kim Čchol. Ide o meno, na ktoré bol vystavený pas, s ktorým v pondelok chcel cestovať z Kuala Lumpuru do Macaa.

 

Na Facebooku má Kim Čchol mnoho priateľov z rôznych krajín, vrátane Francúzska, Singapuru a Švajčiarska. Je tam aj viacero Kimovým fotografií, nasnímaných na rôznych miestach v Macau či Šanghaji, ale aj snímky psov.

 

V kolónke "Páči sa mi" na stránke figurujú francúzsky spevák Serge Gainsbourg, dva bary v Singapure, ale aj ruský prezident Vladimir Putin či imitátor Kim Čong-una, ktorý pôsobí pod menom Kim Čong-um.

 

Atentát na Kim Čong-nama bol spáchaný v pondelok. V súvislosti s ním malajzijská polícia zadržala tri podozrivé osoby: dve ženy - jednu s vietnamským a druhú s indonézskym pasom - a jedného Malajzijčana.

 

Podľa zdrojov v Macau si Kim Čong-nam potrpel na nákladný životný štýl, na pobyty v luxusných hoteloch a na jachtách, ako aj na francúzske vína a vybranú kuchyňu. Prednedávnom však svoje výdavky výrazne obmedzil, i keď občas zašiel do niektorého z miestnych kasín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies