Zdražovanie dopadá na ľudí tvrdšie, než ukazujú čísla inflácie

NETKY.SK • 3 Február 2014, 10:15 • 2 min
Zdražovanie dopadá na ľudí tvrdšie, než ukazujú čísla inflácie

PRAHA - Podľa oficiálnych čísel ceny tovarov a služieb v Česku v posledných deviatich rokoch rástli priemerne o 2,6 %.

slovakia

left justify in out

Analýza UniCredit Bank však odhalila, že "pociťovaná inflácia" dosahovala priemer 3,9 %. Portál iDNES vysvetľuje, že pociťovaná inflácia je podobná pocitovej teplote. Teplomer síce ukazuje, že je čosi nad nulou, ale ľudia majú pocit, že mrzne.

Ukazovateľom "index pociťovanej inflácie" sa banka inšpirovala v Nemecku. Presnejšie odráža vplyv zdražovania konkrétnych tovarov, ktoré Česi najviac kupujú. Ľudia sú citlivejší na položky, ktoré sa v ich výdavkoch objavujú najčastejšie. Ide najmä o potraviny a energie. Obe položky majú vo výpočte pociťovanej inflácie viac ako 50-% podiel. Napríklad v decembri oficiálne cenová hladina vzrástla o 1,4 %, ale "pocitovo" dosiahla prírastok 2,5 %.

Pociťovaná inflácia bola v poslednej dekáde o polovicu vyššia než inflácia, ktorú nameral Český štatistický úrad. Uviedla to UniCredit Bank. Odteraz bude tento druh inflácie publikovať pravidelne. Do pociťovanej miery inflácie sa zarátavajú položky: potraviny a nealko, tovary a služby pre domácnosti, zdravie, doprava, stravovanie a ostatný tovar a služby. Pre jej výpočet sa nezohľadňuje 54 % tovarov a služieb, ktoré dotvárajú model pre výpočet bežnej inflácie. Ide napríklad o vývoj cien automobilov, ubytovania, rekreácie, ošatenia, bývania, alkoholu a tabaku.

Citlivejšie vnímajú infláciu dôchodcovia, ktorí okrem penzie nemajú iný zdroj príjmov. V spotrebiteľskom koši seniorov hrajú väčšiu úlohu potraviny, energie a zdravie, teda práve tie položky, na ktorých cenový pohyb sú spotrebitelia citliví. Preto neprekvapuje, že pociťovaná inflácia seniorov s priemernou hodnotou 4,1 % mierne prekračuje pociťovanú infláciu priemernej domácnosti.

Hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek povedal, že inflácia znižuje reálne príjmy obyvateľov a vyššia pociťovaná inflácia mohla v posledných rokoch prispievať k ešte opatrnejším výdavkom domácností. Podľa Sobíška ak index pociťovanej inflácie vzrastie výrazne nad hodnotu meranej inflácie, zvyšuje sa medzi spotrebiteľmi ekonomická nepohoda a tí potom reagujú zatváraním svojich peňaženiek.

Kúpyschopnosť českých domácností dlhodobo rastie. Kým inflácia za posledných 16 rokov stúpla o 47,7 %, priemerná mzda v rovnakom období dosiahla prírastok 112 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies