Zdražovanie bytov v Bratislave by malo podľa odborníkov spomaliť

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 15:37 • 2 min
Zdražovanie bytov v Bratislave by malo podľa odborníkov spomaliť

BRATISLAVA – Lacné hypotekárne úvery spôsobili na trhu s nehnuteľnosťami na bývanie v Bratislave nárast dopytu, ktorý naďalej výrazne prevyšuje ponuku.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Danihel Rážová upozornila, že ešte vždy rastú ceny predovšetkým jedno- a dvojizbových bytov, aj keď oproti poslednému polroku podstatne nižším tempom.

 

"Pomaly sa však dostávame do situácie, keď znalecké posudky potrebné k úverom nemôžu, a teda nedosahujú trhové kúpne ceny. Z tohto dôvodu môžeme očakávať zastabilizovanie nárastu cien, ako aj úbytok klientov, ktorí potrebujú na kúpu čerpať 100-% hypotekárne úvery a nedisponujú vlastnými zdrojmi," uviedla Rážová pre TASR.

 

Môže to byť podľa nej náznak zastavenia nárastu cien, ktorý za posledný rok pri starých nehnuteľnostiach najmä v Bratislavskom kraji označila za nezdravo rýchly. Ako dodala, ceny novostavieb zaznamenali mierne zvýšenie.

 

Ján Palenčár zo spoločnosti Urban & Partner poukázal na zvyšovanie počtu predaných bytov v novostavbách, keď v prvom štvrťroku tohto roka sa ich predalo približne 1600 a za celý minulý rok 4500. Novostavby podľa neho zdraželi medziročne o 7,5 % a staršie byty o 9 %. Vyššie tempo rastu cien starších bytov pripisuje tomu, že klienti nenachádzajú vyhovujúci byt na trhu s novostavbami.

 

"Súčasný stav je spôsobený výpadkom developérskych aktivít z rokov 2009 a 2010, silným dopytom, pričom významný vplyv má aj demografia, a zároveň silnou dôverou kupujúcich voči realitnému trhu, teda pozitívnou spotrebiteľskou náladou, čomu pomáhajú aj historicky najvýhodnejšie podmienky pri hypoúveroch," zhodnotil Palenčár. Aj on predpokladá spomalenie zvyšovania cien starých bytov, a to z dôvodu rozširovania ponúk novostavieb.

 

Realitná kancelária Herrys pripomenula, že množstvo ľudí sa dnes rozhoduje pre kúpu bytu ešte z papiera, pričom záujem je o všetky kategórie bytov, od lacnejších po najdrahšie. Nedostatok ponuky v Bratislave sa podľa nej v budúcnosti sčasti vykompenzuje dostavaním veľkých developérskych projektov. Vďaka výhodným podmienkam financovania nového bývania, ktoré by mali ešte nejaký čas pretrvať, očakáva vznik ďalších investičných projektov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona