Zdražie na Slovensku benzín? Na vine je dohoda kartelu OPEC

NETKY.SK • 3 December 2016, 12:13 • 2 min
Zdražie na Slovensku benzín? Na vine je dohoda kartelu OPEC

BRATISLAVA - Dohoda zástupcov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o znížení produkcie sa môže podpísať pod zdraženie pohonných látok na Slovensku. Už v súčasnosti totiž ceny čierneho zlata na svetových trhoch rastú. Ak bude pokračovať ropa v zdražovaní, cenovky budú musieť upravovať aj čerpacie stanice. Očakávajú to analytici.

slovakia

left justify in out

Produkcia by sa mala znížiť o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 32,5 milióna barelov denne. Ide o prvé utiahnutie produkcie ropy kartelom OPEC od roku 2008. "Cena ropy už na rozhodnutie zareagovala výrazným zdražením o 13 %. V súčasnosti sa čaká na reakciu štátov mimo kartel OPEC. Rusko sa už k dohode pripojilo, ale v hre sú i ďalšie menšie krajiny," skonštatoval ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

 

Predpokladá, že ak by bolo znižovanie produkcie globálne, tak by sa cena ropy mohla ešte vyšplhať zo súčasných 54 USD na 60 USD za barel. "S vysokou istotou môžeme očakávať, že do konca roku sa ceny pohonných látok na Slovensku zvýšia až o štyri centy za liter. Ak by cena ropy poskočila až k 60 USD, tak by zdraženie mohlo dosiahnuť 7 centov," očakáva Tomčiak s tým, že prvé zdražovanie na čerpacích staniciach by mohlo nastať už budúci týždeň.

 

Analytici sa ale dlhodobého zdraženia ropy neobávajú. "Na ropnom trhu nevznikne žiadna výrazná medzera. Keby áno, americkí producenti ropy z bridlíc ju ochotne zaplnia. Dlhodobého výrazného zdraženia ropy sa preto nebojíme. Trh to ale vidí inak a cena ropy Brent rastie," podotkla analytička spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

 

Aj riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský očakáva, že rozhodnutie kartelu OPEC bude mať na trh len krátkodobý vplyv. "Rusko totiž potrebuje doláre z predaja ropy. Súčasné úrovne okolo 50 dolárov sú nielen úrovne, s ktorými počíta ruský štátny rozpočet, ale podľa odhadov sú to zároveň úrovne rentability ruskej ťažby," tvrdí Drahotský. Podľa neho, ak by cena čierneho zlata vzrástla nad 50 USD, spustila by sa ťažba z bridlíc v USA. "Táto navýšená produkcia by systematicky tlačila cenu ropy na svetových trhoch opäť dolu," dodáva Drahotský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona