Zdravý rešpekt, nie strach: Nagy sa vrhne do otvorenej vody

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 11:38 • 2 min
Zdravý rešpekt, nie strach: Nagy sa vrhne do otvorenej vody

BRATISLAVA - Okolo novopečeného plaveckého vicemajstra Európy Richarda Nagya je od nedele večera rušno.

slovakia

left justify in out

"Po troch dňoch to prehrmí," verí 23-ročný strieborný medailista na 400 m polohové preteky z kontinentálneho šampionátu v dlhom bazéne v Londýne. V pondelok večer pricestoval so slovenskou výpravou do Bratislavy, po polnoci zaľahol do postele a od šiestej ráno už bez nejakých úľav zaberal na Pasienkoch. "Som dosť unavený. Odtrénoval som iba päť kilometrov, teda len málo," vravel v utorok pri raňajkách.

V kolektívnych športoch sa po individuálnom úspechu zvyknú priniesť do kabíny zákusky či občerstvenie. Doniesli ste čosi nebodaj aj vy kolegom z klubu?
"Nie. Ešte mi zaplatili raňajky. A od Miša Navaru som dostal víno."

Uvedomujete si dostatočne, aký vážny úspech ste vlastne dosiahli?
"Predovšetkým mám z toho všetkého skutočnú radosť. Netušil som, koľkých ľudí dokážem potešiť týmto výsledkom. Neviem ani spočítať, koľkí mi, vrátane Martiny Moravcovej, čo ma osobitne potešilo, gratulovali. Možno po sezóne, ktorá je teraz v polovici a čakajú na mňa najmä olympijské hry, to na mňa viac doľahne."

Kým štyri londýnske disciplíny (400 m v. sp., 1500 m v. sp., 800 m v. sp., 200 m motýlik) vám veľmi nevyšli, všetko ste si vynahradili v poslednej piatej. Brali by ste pred šampionátom takýto scenár?
"Stále ma štvú tie nevydarené kraulové. Český kolega Jan Micka si povzdychol, že čo by dal za medailu... On však zaplával tisícpäťstovku za 14:58,73. Čo by som za to dal ja, ísť prvý raz v živote pod pätnásť minút? Každý chce to, čo nemá."

Dá sa vari tisícpäťstovka pod štvrťhodinu (Mickovi stačila na 5. miesto, pozn.) porovnať so striebrom?
"U mňa určite. Dosiahnuť čas pod pätnásť minút je dlhodobo jeden z mojich kariérnych cieľov."

Aké bolo pondelkové zvítanie sa s trénerom Gabrielom Baranom? Prezradil, že vám adresoval aj ostrejšie esemesky, keďže šampionát sa pre vás skutočne nevyvíjal dobre..
"Prvý raz som ho videl radovať sa z môjho výsledku (úsmev). Som rád, že som ho potešil."

Po augustových olympijských hrách v Riu sa vaša spolupráca skončí. Čo bude ďalej?
"Vedie ma od septembra 2007, čiže už dosť dlhý čas. Plávaniu sa venuje ešte oveľa dlhšie, potrebuje oddych. Po Riu zostaneme kamarátmi. Ja by som už rád videl svet, nechcem celý život prežiť len v Bratislave, hoci si naň nesťažujem. Otázku, čo ďalej, priebežne riešim a po Riu ju rozlúsknem."

Doma sa teraz znova dlho neohrejete a koncom tohto týždňa opäť letíte na Mallorcu, kde máte tento rok takmer prechodné bydlisko.
"Pobudnem tam teraz už piaty týždeň, pred olympiádou ešte ďalšie tri, takže dovedna to budú dva mesiace. Teraz ma tam okrem tréningov čakajú aj desaťkilometrové preteky v diaľkovom plávaní, teda v odvetví, v ktorom by som sa tiež chcel kvalifikovať do Ria. Idem si to vyskúšať, budú tam štartovať veľmi dobrí Briti."

Čo na vás čaká v otvorenej vode Stredozemného mora?
"Sám neviem. Nemám strach, ale zdravý rešpekt. Pozor si treba dať pri bójkach, ale čo utŕžim, aj rozdám. Odplávať desať kilometrov mi nerobí problém. Uvidíme, aké podmienky nám pripraví príroda. Preteky môžu trvať 50 minút aj dve hodiny v závislosti od vĺn. A znova sa navlečiem do celotelových plaviek. Okrem nich budem mať na sebe už iba okuliare."

V júni na vás v portugalskom Setúbale čaká olympijská kvalifikácia v chladnejšom Atlantiku. Čo si od nej sľubujete?
"Diaľkové plávanie ma dlhodobo láka, chcel by som sa aj v ňom predstaviť v Riu. Urobím, čo bude v mojich silách a uvidíme, na čo to bude stačiť."

Váš tréner, poukazujúc na dobré podmienky na prípravu, si pochvaľoval, že obrazne stačí zatočiť glóbusom, ukázať na miesto na mape a môžete tam letieť a v pokoji sa chystať.
"Vďaka federácii aj Národnému športovému centru sú podmienky na prípravu omnoho lepšie ako kedysi. Mám dostatočnú podporu a som za ňu vďačný."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona