Zdravotným sestrám chýbajú kompetencie, do zahraničia nejdú iba pre plat

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 13:41 • 2 min
Zdravotným sestrám chýbajú kompetencie, do zahraničia nejdú iba pre plat

BRATISLAVA – Slovenské zdravotníctvo potrebuje vyššiu efektivitu, ktorá sa dá dosiahnuť väčším počtom sestier na pacientov a zníženou spotrebou liekov. Na dnešnej tlačovej konferencii to pri príležitosti 50. výročia Medzinárodného dňa sestier (12.5.) povedala predsedníčka Asociácie sestier a pacientov (ASAP) Ľubica Kočanová. Práve efektívna starostlivosť a efektívne náklady sú hlavným mottom tohtoročnej výzvy.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné zmeniť filozofiu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Odstrániť nadradenosť medicínskeho prístupu početného predpisovania liekov nad ostatnou starostlivosťou. Pacienti potrebujú rovnako ošetrovateľstvo a prevenciu, ktorá sa im nedostáva pre nedostatok sestier," informovala.

 

Slovensko sa v rámci krajín Európskej únie zaraďuje k tým s vyššou spotrebou antibiotík. Posledná štatistika Európskeho centra pre prevenciu a chorôb (ECDC) ukazuje, že Slováci užívajú antibiotiká vo väčšom množstve než susedná Česká republika či Maďarsko.

 

Priaznivé nie sú ani štatistiky z hľadiska počtu sestier na 1000 obyvateľov. Najnovšie údaje OECD ukazujú, že Slovensko je z hľadiska počtu sestier na 1000 obyvateľov pod priemerom. Kým na 1000 obyvateľov pripadá v priemere asi 8,8 sestier, na Slovensku je to 5,9. Najlepšie sú na tom Švajčiarsko (16,6), Dánsko a Belgicko (15,4) či Island (14,8). Susedná Česká republika má na 1000 obyvateľov asi osem sestier.

 

"Naše sestry neodchádzajú pracovať do zahraničia iba pre nižšie platové ohodnotenie. Chýbajú im kompetencie, ktoré majú napríklad aj sestry v Českej republike," uviedla. Sestrám udelili právomoci podľa stupňa ich vzdelania.

 

"Sestra so špecializáciou pre intenzívnu starostlivosť môže napríklad podávať transfúziu krvi či samostatne vyhodnotiť EKG. U nás to nie je možné, na ministerstve zdravotníctva sme narazili na odpor," konštatovala. Kočanovej chýba aj možnosť predpisovania receptov, napríklad pri bezvládnom pacientovi ležiacom doma.

 

Odchod sestier do iných krajín vníma Medzinárodná rada sestier (ICN) negatívne. "Odliv kvalitnej starostlivosti, ktorá má zostávať v jednotlivých národoch, vníma ako globálny etický problém," dodala.

 

Medzinárodný deň sestier pripadá na 12. mája, pretože sa vtedy narodila zakladateľka moderného ošetrovateľstva Florence Nightingale. ICN oslavuje tento deň od roku 1965.

 

Nightingale zachraňovala ranených vojakov počas jej pôsobenia na krymských bojových poliach v roku 1854. Spolu s ostatnými sestrami vtedy zachránila mnoho britských vojakov. Bola prvou priekopníčkou ošetrovateľskej vedy, pozorne si zaznamenávala zmeny stavu pacientov, posudzovala a porovnávala svoje pozorovania na základe početných a merateľných údajov, ktoré spracovala do grafov a neskôr publikovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona