Zdravotný stav polinotikov naďalej komplikuje peľ inváznych rastlín

NETKY.SK • 14 August 2016, 15:22 • 2 min
Zdravotný stav polinotikov naďalej komplikuje peľ inváznych rastlín

BANSKÁ BYSTRICA - Peľ bylín, najbohatšie zastúpených peľom slabšie alergizujúcej pŕhľavy, nízkymi koncentráciami peľu tráv z čeľade lipnicovitých a stúpajúcimi dennými koncentráciami peľu silných alergénov paliny a ambrózie, mal v uplynulom dňoch v ovzduší Slovenska dominantné postavenie.

slovakia

left justify in out

„Kvitnú ružovité, mrkvovité, astrovité i pŕhľavovité rastliny, zvýšili sa denné koncentrácie peľu burín – skorocelu, štiavu i mrlíkov. Všetky monitorovacie stanice už udávajú záchyt peľu ambrózie a paliny v pomaly stúpajúcich denných koncentráciách. Najvyššie denné koncentrácie peľu paliny boli namerané v Banskej Bystrici, v Bratislave a v Nitre. Zvýšené denné koncentrácie peľu ambrózie boli namerané v tých istých mestách. Navyše stúpli denné koncentrácie peľu pŕhľavy na celom území Slovenska. V Bratislave bolo maximum 786 peľových zŕn v kubickom metri (m3) vzduchu, v Banskej Bystrici 348 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Nitre 216 peľových zŕn v m3 vzduchu. Na lokálnom poklese peľu v ovzduší sa podpísala výrazná búrková činnosť," konštatovala k peľovej situácii Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

 

Palina a ambrózia budú pri tom najvýznamnejšími alergénmi až do jesene. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. Pre rod Alternária je v tomto období charakteristický výrazný nárast denných koncentrácií spór.

 

Aj keď sa peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých skončila, peľ tráv ostane v ovzduší až do jesene, ale už len v nižších, väčšinou alergologicky nevýznamných koncentráciách. Naďalej bude pribúdať peľ paliny a ambrózie, čo skomplikuje zdravotný stav mnohých polinotikov. Pokles denných hladín peľu bude aj naďalej lokálne ovplyvňovaný ochladením a zrážkovou činnosťou. Vlhko a teplo prinesie nárast denných koncentrácií spór húb (plesní).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies