Zdravotný stav exkancelára Schmidta sa dramaticky zhoršil

NETKY.SK • 10 November 2015, 08:46 • 2 min
Zdravotný stav exkancelára Schmidta sa dramaticky zhoršil

HAMBURG - Zdravotný stav bývalého nemeckého spolkového kancelára Helmuta Schmidta (96) sa po septembrovej hospitalizácii, úspešnom chirurgickom zákroku a dočasnom zlepšení dramaticky zhoršil. Jeho ošetrujúci lekári počítajú podľa tlačovej agentúry DPA i s najhorším.

slovakia

left justify in out

Ešte nedávno mimoriadne angažovaného niekdajšieho špičkového politika Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý bol od 1. septembra hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti Asklépiovej kliniky v Hamburgu, kde sa podrobil úspešnému chirurgickému zákroku, prepustili 17. septembra na vlastnú žiadosť do domáceho liečenia. Špecialisti Schmidtovi odstránili pri zákroku krvnú zrazeninu, ktorá predtým upchala cievu na jeho pravej dolnej končatine. Profesor Karl-Heinz Kuck ešte 2. septembra informoval, že u 96-ročného nestora nemeckej politickej scény sa podarilo obnoviť krvný obeh v pravej nohe. Odborník neskôr potvrdil, že dolná končatina sa medzičasom riadne prekrvuje, motorika sa zlepšila a prominentný pacient siaha doma opäť po svojich obľúbených cigaretách.

 

Práve spomínaný odborník teraz počas pracovnej cesty v USA pre DPA uviedol, že prominentný pacient "chce, avšak už nemôže".

 

Lekári sa pôvodne domnievali, že by exkancelárovi malo pomôcť nielen domáce prostredie, ale aj pohyb. Dnes sa však osobný lekár Heiner Greten pre internetové vydanie denníka Bild vyjadril veľmi skepticky na margo Schmidtovej imunity. Exkancelár podľa jeho slov už nie je pri vedomí a má horúčku 39 stupňov, ktorá súvisí s infekciou nejasného pôvodu.

 

Mnohí zo Schmidtových krajanov, ale aj stúpencov spoza hraníc však tieto informácie nechcú brať na vedomie a predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí mu zasielajú naďalej veľké množstvo želaní skorého uzdravenia.

Ešte v apríli sa Schmidt pred televíznymi kamerami posťažoval na vysoký vek, ktorý je, ako formuloval, dosť zaťažujúci. "Nechcem sa dožiť 100. narodenín," vyhlásil, keď poukázal na to, že vysokému veku podobne ako prípadnej storočnici zabrániť nedokáže.

 

Začiatkom augusta strávil Helmut Schmidt niekoľko dní v nemocnici. Vtedy médiá informovali, že za jeho zdravotnými problémami bol nedostatok tekutín.

 

Politik, ktorý bol nemeckým spolkovým kancelárom v rokoch 1974-1982, zostal vášnivým fajčiarom aj v pokročilom veku. Napriek zákazu fajčenia vo verejných priestoroch, ktorý platí v Nemecku, si Schmidt ako mimoriadne populárny a stále spoločensky angažovaný občan mohol zapáliť aj počas naživo vysielaných televíznych interview. Počas poslednej hospitalizácie si svoju vášeň dočasne odpustil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona