Zdravotný profil Slovenska sa zlepšil, stále však zaostávame za priemerom

NETKY.SK • 23 November 2017, 16:09 • 2 min
Zdravotný profil Slovenska sa zlepšil, stále však zaostávame za priemerom

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok zverejnila správu o zdravotných profiloch 28 členských krajín EÚ za rok 2017. Podľa správy sa zdravotný stav obyvateľov Slovenska od roku 2000 zlepšil, stále však zaostáva za priemerom EÚ.

slovakia

left justify in out

Správa s názvom "Stav zdravia v EÚ" za rok 2017 hĺbkovou analýzou systémov zdravotníctva v členských štátoch EÚ. Zameriava sa na zdravie obyvateľstva a dôležité rizikové faktory, ako aj na efektívnosť, dostupnosť a odolnosť jednotlivých národných zdravotníckych systémov.

 

Z analýzy vyplýva, že obyvatelia Slovenska žijú dlhšie, pretrvávajú však rozdiely v strednej dĺžke života podľa pohlavia a sociálno-ekonomických skupín. Zdravotná starostlivosť sa podľa správy poskytuje všetkým obyvateľom, aj keď prístup k nej je v niektorých regiónoch obmedzenejší a jej kvalita a efektívnosť sa môžu v mnohých oblastiach ešte zlepšovať.

 

Stredná dĺžka života pri narodení v roku 2015 bola na Slovensku 76,7 roka, čo predstavuje zvýšenie oproti 73,3 roka v roku 2000. Stále je to však takmer o štyri roky menej ako priemer EÚ. Najlepšie si v týchto ukazovateľoch vedú Španieli a Taliani (83 rokov), najhoršie občania Litvy a Bulharska (74,5 roka).

 

Na Slovensku podľa správy pretrváva veľký rozdiel medzi pohlaviami - muži sa dožijú v priemere o sedem rokov menej (73,1) ako ženy (80,2) - a veľké rozdiely sú aj medzi sociálno-ekonomickými skupinami. Osoby s nízkou úrovňou vzdelania žijú v priemere o desať rokov kratšie ako osoby s vysokoškolským vzdelaním.

 

Slovensko podľa EK vynakladá na zdravotníctvo menej ako väčšina členov Únie, a to v absolútnom číselnom vyjadrení aj s ohľadom na podiel z HDP. V roku 2015 sa na zdravotnú starostlivosť v SR vynaložilo 1538 eur na obyvateľa (6,9 percenta HDP); priemer v EÚ pritom predstavoval 2797 eur (9,9 percenta HDP).

 

Z verejných prostriedkov sa financuje približne 80 percent výdavkov na zdravotnú starostlivosť v Slovenskej republike, čo sa blíži priemeru EÚ.

Správa EK tiež naznačila, že na Slovensku sú hlavnými príčinami úmrtí choroby srdca a cievna mozgová príhoda, po ktorých nasleduje rakovina pľúc a rakovina hrubého čreva a konečníka.

 

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis v tejto súvislosti uviedol, že krajiny EÚ venujú iba tri percentá zo svojich zdravotníckych rozpočtov na prevenciu chorôb, v porovnaní s 80 percentami, ktoré idú na ich liečbu. "Potrebujeme lepší prístup k primárnej starostlivosti, aby pre nás nebola prvou zastávkou čakáreň na pohotovosti. Rovnako potrebujeme zakotviť do všetkých oblastí politiky podporu zdravia a prevenciu chorôb v záujme zlepšenia zdravia ľudí a zníženia tlaku na systémy zdravotníctva," uviedol.

 

Podľa exekutívy EÚ je chýbajúca komplexná analýza dlhodobo hlavnou prekážkou pre tvorcov politiky v oblasti zdravia. Aj preto EK pristúpila k vypracovaniu zdravotných profilov krajín Únie v spolupráci s OECD a Európskym observatóriom zdravotníckych systémov a politík.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies