ZDRAVOTNÍCTVO: Výstavba nemocnice Rázsochy sa podľa premiéra Hegera musí uskutočniť, výmena ministra zdravotníctva nie je na stole

NETKY.SK • 26 Január 2023, 16:31 • 2 min
ZDRAVOTNÍCTVO: Výstavba nemocnice Rázsochy sa podľa premiéra Hegera musí uskutočniť, výmena ministra zdravotníctva nie je na stole

BRATISLAVA - Výstavba Národnej univerzitnej nemocnice Rázsochy sa podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) musí uskutočniť. Výmena ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) podľa neho nie je aktuálne na stole.

slovakia

left justify in out

 „Ďalšie omeškania v termínoch už nie sú akceptovateľné," uvádza sa v stanovisku predsedu vlády, o ktorom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Ide o najväčšiu špičkovú koncovú nemocnicu, ktorú Slovensko nevyhnutne potrebuje," povedal Heger. Priznal, že momentálne je v procese zdržanie, ale financie z plánu obnovy na tento projekt zatiaľ ohrozené nie sú. „To však neznamená, že netreba zmeniť spôsob, akým je proces manažovaný," zdôraznil premiér. S ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským intenzívne komunikuje o tom, ako realizácia tejto investície napreduje. Zdôrazňuje, že rezort zdravotníctva musí výstavbe nových nemocníc venovať maximálnu pozornosť a najvyššiu prioritu.

Vláda v stredu schválila krízové opatrenia pre Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré je potrebné prijať na realizáciu investícií a reforiem z plánu obnovy a odolnosti. Rezort zdravotníctva podľa materiálu, ktorý na rokovanie vlády predložil vedúci Úradu vlády SR Július Jakab, pri plnení míľnikov a cieľov plánu obnovy mešká pri realizácii štyroch investícií a dvoch reforiem. Jednou z meškajúcich investícií je výstavba novej nemocnice Rázsochy. Úrad vlády SR informoval v súvislosti s výstavbou nemocnice Rázsochy o chýbajúcom komplexnom harmonograme prípravy projektu výstavby. Samotný projektový tím pre nemocnicu Rázsochy je dlhodobo odborne nekompletný a kriticky poddimenzovaný. „Paralelne prebieha niekoľko náročných procesov, ako kontrola rozsahu a správnosti projektovej dokumentácie, povoľovacie procesy, príprava stavebných postupov, ktoré aktuálne zastrešuje jedna osoba,“ upozorňuje úrad vlády. Tvrdí, že chýba osem až desať odborných kapacít, ktoré v tejto fáze projektu mali plnohodnotne plniť svoju úlohu.

„Už vopred sme vedeli, že projekty sú veľmi na hrane," priznal po stredajšom rokovaní vlády dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Niektoré časti projektu sú podľa neho v predstihu a niektoré meškajú. „Budeme o týchto veciach častejšie diskutovať a budeme spolupracovať tak, aby sme všetky časové limity, ktoré máme, splnili," povedal. V súvislosti s meškaním pri výstavbe nemocnice Rázsochy uviedol, že o týchto problémoch vie. „Riešime ich tak povediac za jazdy, myslím si, že o tie peniaze neprídeme," dodal Lengvarský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies