Zdravotníctvo vyhlási súťaž na najmodernejšiu slovenskú nemocnicu, cena zákazky je 6,3 miliardy

NETKY.SK • 7 Január 2015, 09:17 • 2 min
Zdravotníctvo vyhlási súťaž na najmodernejšiu slovenskú nemocnicu, cena zákazky je 6,3 miliardy

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo verejné obstarávanie na výber partnera na výstavbu, financovanie, 30-ročnú prevádzku a údržbu novej nemocnice v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Projekt obstaráva prostredníctvom súťažného dialógu. Celkovú cenu zákazky rezort odhadol na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške od 200 do 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.

 

Účastníkov dialógu chce ministerstvo vybrať do konca marca. V priebehu nasledujúcich mesiacov bude s nimi potom rokovať a pripravovať súťažné podklady. Výsledkom majú byť podklady, ktoré bude tvoriť sústava zmlúv s pevnou a podrobnou definíciou nemocnice i záväzky súkromného a verejného partnera. Do nich budú musieť následne uchádzači predložiť svoje ponuky. Časový harmonogram počíta s tým, že sa tak stane do konca tohto roka. K podpísaniu zmluvy by mohlo následne dôjsť na jar roku 2016.

 

Ministerstvo obmedzilo počet účastníkov maximálne na desať. Zdôvodňuje to snahou viesť dialóg v primeranej kvalite. "Ak svoje ponuky po ukončení súťažného dialógu predložia aspoň traja uchádzači, budeme to považovať za úspešný proces, ktorý podľa našich kritérií spĺňa všetky podmienky tak, aby medzi uchádzačmi prebehla riadna súťaž," povedal generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Ivan Poprocký. Podľa šéfa rezortu Viliama Čisláka predsúťažné rokovania potvrdili, že výstavba novej nemocnice je atraktívnou príležitosťou pre lokálny, regionálny aj medzinárodný súkromný sektor.

 

Uchádzač bude musieť spĺňať reálnu komplexnú referenciu z naplánovania, dodania a prevádzkovania terciárnej nemocnice, ktorá si vyžiadala investíciu v hodnote minimálne 100 miliónov eur, disponuje minimálne 200 lôžkami a ročne vykazuje minimálne 13.000 ukončených hospitalizácií. "Táto podmienka je pre nás veľmi dôležitá. Uchádzač, ktorý môže postúpiť do ďalšieho kola, sa nielenže musel podieľať na podobnom projekte za posledných osem rokov, ale v uplynulých troch rokoch podobnú nemocnicu minimálne jeden rok aj prevádzkoval," priblížil Poprocký.

 

Ministerstvo avizovalo, že súčasťou tejto fázy verejného obstarávania bude dialóg nielen s účastníkmi konania, ale aj odborníkmi a ostatnými zainteresovanými skupinami. "Je dôležité zopakovať, že transparentnosť, otvorenosť a férovosť sú pre nás alfou a omegou celého projektu," uviedol Poprocký. Odtajniť sa tiež má Štúdia uskutočniteľnosti investícií v akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, ktorú schválila vláda vlani.

 

Nová nemocnica má byť súčasťou projektu BioMedParku, ktorý počíta s vybudovaním univerzitnej nemocnice, biomedicínskeho vedeckého parku SAV, nových priestorov Lekárskej fakulty a Farmaceutickej fakulty UK. Zariadenie má stáť v súčasnom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. "Projekt modernej nemocnice počíta s približne 880 lôžkami, ročne má zvládnuť 44.000 hospitalizácií, 875.000 návštev v ambulanciách, 610.000 diagnostických výkonov a 47.000 operácií," priblížil minister Čislák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies