Platba za poistenca štátu bude 32,2 eura

NETKY.SK • 1 Január 2014, 10:14 • 2 min
Platba za poistenca štátu bude 32,2 eura

BRATISLAVA - Štát by mal na zdravotných odvodoch za svojich poistencov zaplatiť v tomto roku 1,2 mld. eur. Medziročne ide o 78,7 mil. eur menej.

slovakia

left justify in out

Štát bude v roku 2014 platiť za svojich poistencov, teda za študentov, dôchodcov, nezamestnaných a matky na rodičovskej dovolenke mesačne 32,2 eura. Platba sa tak dostala na rovné štyri percentá z priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Ide o zákonom stanovenú sadzbu. Oproti uplynulému roku bude štát za svojho poistenca hradiť mesačne o 1,24 eura menej, a to napriek kritike odborových a stavovských organizácií pôsobiacich zdravotníctve. Niektoré z nich presadzovali platbu na úrovni aspoň 5,5 percenta, čo by mesačne predstavovalo 44,27 eura. Takáto výška podľa nich zodpovedá potrebám súčasného slovenského zdravotníctva. Na poslancov ešte pred definitívnym schválením rozpočtu pre tento rok apelovali, aby mysleli na skutočné výdavky zdravotníckych zariadení, pripomínali veľkú zadlženosť nemocníc, ako aj zvyšovanie platov lekárov a rovnako tak požiadavku ostatných zdravotníkov na rast miezd.

Generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan považuje sadzbu za rozhodujúcu, keďže sa týka tretiny zdrojov, ktoré do zdravotníctva prídu a rovnako tak značnej časti poistencov. V samotnej Dôvere tvoria poistenci štátu dve tretiny z celkového počtu 1,4 milióna klientov. Ako Kultan podotkol, sadzba určí koľko zdrojov bude v systéme a na základe toho potom rokujú zdravotné poisťovne s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti o výške úhrad. "Za najväčší problém však považujem to, že sa roztvárajú nožnice, kde platba za najnákladnejších poistencov, ktorí sú poistenci štátu, je nižšia a znižuje sa a na druhej strane to musia zatiahnuť poistenci, ktorí sú ekonomicky aktívni a ktorí tej zdravotnej starostlivosti spotrebujú menej," vyhlásil šéf Dôvery. Pripomína predchádzajúce vyhlásenia vládneho Smeru, ktorý v minulosti presadzoval vyššiu platbu, a to až na úrovni piatich percent. 

Podľa zdravotnej poisťovne Union nebudú platby štátu stačiť na pokrytie starostlivosti o jeho poistencov. Taktiež ako Dôvera pripomína, že ide o ľudí, ktorí využívajú zdravotnú starostlivosť častejšie. Rovnako tak Union podotýka, že sa odvodové bremeno prenáša na ekonomicky aktívnych poistencov. Podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia po prvých mesiacoch vyhodnotia správnosť schváleného rozpočtu. 

Ešte pred definitívnym schválením rozpočtu na rok 2014 hrozilo, že platba sa dostane len na úroveň 30,8 eura mesačne. Ak by sa tak stalo, po prvýkrát za posledných desať rokov by sa dostala pod zákonom stanovené štyri percentá na 3,82 %. Rezort financií sa nakoniec rozhodol navýšiť rozpočet ministerstva zdravotníctva o viac ako 52 mil. eur. Celkovo by tak štát mal na zdravotných odvodoch zaplatiť v tomto roku 1,2 mld. eur. Oproti roku 2013 by tak dal na svojich poistencov o 78,7 mil. eur menej. Prognóza ministerstva zdravotníctva zároveň počíta aj s poklesom poistencov štátu z minuloročných 3 150 000 na 3 117 000. 

Kým štát bude za svojich poistencov na verejné zdravotné poistenie odvádzať menej peňazí, viac financií v systéme sa naopak očakáva od ekonomicky aktívnych ľudí. V aktuálnom roku majú na zdravotných odvodoch zaplatiť podľa odhadov celkovo 2,71 mld. eur, čo je oproti roku 2013 nárast o 2,45 %. 

V roku 2010 platil štát za svojho poistenca mesačne 34,56 eura, rok na to 32,16 eura, v prvom polroku 2012 to bolo 30,76 eura, následne v druhej polovici tohto istého roka sa suma zvýšila na 31,5 eura. V minulom roku smerovali odvody do zdravotných poisťovní v mesačnej výške 33,44 eura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies