Zdravotníctvo by potrebovalo viac peňazí, než uvádza návrh rozpočtu

NETKY.SK • 7 Október 2010, 07:16 • 2 min
Zdravotníctvo by potrebovalo viac peňazí, než uvádza návrh rozpočtu

Zdravotníctvo by potrebovalo viac peňazí, než uvádza návrh rozpočtu

slovakia

left justify in out

img

Zdravotníctvo by v budúcom roku potrebovalo viac, než dostalo v návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. Po rokovaní to pre TASR zhodnotil minister Ivan Uhliarik. Investície do modernizácie nemocníc a infraštruktúry sa tak budú musieť posunúť na rok 2012 a 2013. Do zdravotníctva by malo na budúci rok z verejných zdrojov celkovo smerovať takmer 3,82 miliardy eur, čo by oproti tomuto roku predstavovalo vyše dvojpercentný rast. "Je to to, čo si môžeme dovoliť v súčasnej dobe," povedal Uhliarik. O rozpočte musí rozhodnúť ešte parlament.
Zdroje v zdravotníctve sú tvorené v prevažnej miere zdrojmi z príjmov zdravotných poisťovní za poistné na verejné zdravotné poistenie. Tie by mali v budúcom roku predstavovať vyše 3,69 miliardy eur.
Celkové príjmy v systéme by mali oproti očakávaným príjmom minulého roku rásť o 0,91 percenta. Celkové výdavky verejného zdravotného poistenia sa predpokladajú na úrovni 3,61 miliardy eur s medziročným nárastom o 0,92 percenta oproti očakávaným výdavkom v roku 2010. Menej zdrojov by do poisťovní malo prísť za dôchodcov i študentov.
Preddavky na poistné platené štátom by mali celkovo predstavovať 1,2 miliardy eur, čo bude medziročný pokles o 6,62 percenta. "Zníženie platby štátu v sume 84,9 milióna eur je čiastočne kompenzované vládou schválenými legislatívnymi zmenami s pozitívnym vplyvom v sume 57,4 milióna eur," ozrejmilo ministerstvo financií.
Celkové rozpočtované výdavky ministerstva vrátane poistného plateného štátom a zahraničných grantov poklesnú o 2,62 percenta oproti schválenému rozpočtu roku 2010. Výdavky kapitoly sú medziročne ovplyvnené najmä zníženým objemom poistného plateného štátom na verejné zdravotné poistenie o 6,62 percenta a zvýšeným objemom prostriedkov EÚ. Rozpočtové prostriedky kapitoly v roku 2011 klesajú o 6,77 percenta oproti schválenému rozpočtu.
Od roku 2008 sú pre rezort zdravotníctva rozpočtované aj prostriedky z EÚ. Tie majú budúci rok priniesť 135 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies