Zdravotnícky výbor odobril novelu k rovnakým platom zdravotníkov

NETKY.SK • 26 Október 2015, 16:04 • 2 min
Zdravotnícky výbor odobril novelu k rovnakým platom zdravotníkov

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre zdravotníctvo odporučil plénu parlamentu schváliť návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý má zabezpečiť rovnaké odmeňovanie všetkých zdravotníckych pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Členovia výboru pritom neakceptovali návrh Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, podľa ktorého by sa základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka zvyšovala podľa počtu odpracovaných rokov. Započítavala by sa pritom aj materská a rodičovská dovolenka, či výkon vojenskej služby. Minister zdravotníctva Viliam Čislák poukázal na to, že navrhovaná novela zákona garantuje základnú zložku mzdy zdravotníckych pracovníkov vo všetkých ústavných zariadeniach. Od ministerstva financií dostal rezort zdravotníctva na budúci rok na tento účel 55 mil. eur, čo by malo zabezpečiť zvýšenie miezd v priemere o 16 %. "Viac peňazí som nezískal,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. Tvrdenia, že zdravotnícki pracovníci budú mať po novele zákona nižšie platy, označil za zavádzajúce.


Zdravotnícky výbor odporučil schváliť aj návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Poslanci schválili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by platba do zdravotníctva za poistencov štátu v budúcom roku predstavovala 4,3 % z priemernej mzdy na Slovensku. Od začiatku tohto roka pritom platba za poistencov štátu dosiahla 4,13 % a na posledné dva mesiace tohto roka stúpla na 5,85 % z priemernej mzdy na Slovensku.


"Sadzba 4,3 percenta je viac ako 4,13 percenta,“ upozornil minister Čislák. Ak bude podľa neho počas budúceho roka dôvod zvýšiť percento platby za poistencov štátu, tak sa tak stane. V budúcom roku by mal mať podľa Čisláka rezort zdravotníctva oproti tomuto roku celkové zdroje vyššie o 275 mil. eur. Nezaradený poslanec Viliam Novotný považuje sadzbu 4,3 % z priemernej mzdy na nízku. "Minimálne nad 5 percent by sme mali ísť,“ povedal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies