Zdravotnícky pracovník sa stal chránenou osobou

NETKY.SK • 25 Október 2016, 13:48 • 2 min
Zdravotnícky pracovník sa stal chránenou osobou

BRATISLAVA - Zdravotnícki pracovníci budú pri výkone svojho povolania lepšie chránení. Podľa vládneho návrhu zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ, ktorý schválil v utorok parlament, získali totiž štatút chránenej osoby.

slovakia

left justify in out

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) v reakcii uviedla, že víta schválenie tohto zákona, na návrhu ktorého pracovala spolu s ďalšími komorami v zdravotníctve uplynulé dva roky.


Podľa komory je téma v súčasnosti aktuálna, nakoľko len počas ostatných troch rokov bolo zdokumentovaných 32 prípadov napadnutí zdravotníckych pracovníkov v posádkach záchrannej zdravotnej služby, pričom išlo o fyzické napadnutia pacientmi a ďalšími zúčastnenými osobami. "Časť z týchto napadnutí si vyžiadala lekárske ošetrenie napadnutých zdravotníckych pracovníkov. Ďalším častým sprievodným javom bolo v uvedených prípadoch nebezpečné vyhrážanie pacientov a ďalších zúčastnených osôb, pričom boli zdokumentované vyhrážania sa s použitím strelnej zbrane a ďalších "chladných“ zbraní," konštatovala SKZZ. Napádané boli rovnako zdravotné sestry v nemocniciach či ambulanciách, ako aj ďalší zdravotnícki pracovníci.


Záchranári veria, že táto legislatívna úprava, ktorá umožňuje v prípade útoku na zdravotníckeho pracovníka uložiť vyšší trest, odradí útočníkov a v prípade útoku zabezpečí spravodlivý trest pre páchateľov. "Zdravotnícky pracovník pri výkone svojho povolania prichádza pacientovi pomáhať, a nie chrániť svoju bezpečnosť a zdravie," uzavrela komora.


Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vznikla v roku 2013 a ako profesijná komora v zdravotníctve združuje zdravotníckych záchranárov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe, integrovanom záchrannom systéme a na operačnom stredisku záchrannej zdravotnej službe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies