Zdravotnícki asistenti majú dostať viac kompetencií, navrhuje ministerstvo

NETKY.SK • 29 Október 2016, 17:14 • 2 min
Zdravotnícki asistenti majú dostať viac kompetencií, navrhuje ministerstvo

BRATISLAVA - Zdravotnícki asistenti majú dostať viac kompetencií.

slovakia

left justify in out

Budú môcť napríklad podávať stravu sondou či odoberať venóznu krv. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele vyhlášky o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) už skôr avizoval, že asistenti by mohli vykonávať viac úkonov.

 

Oproti platnej právnej úprave sa kompetencie zdravotníckeho asistenta rozširujú o sledovanie vyprázdňovania hrubého čreva a močového mechúra, odber spúta, odsávanie sekrétov z horných dýchacích ciest, ako aj o podávanie stravy sondou. Podávať lieky intramuskulárne a odoberať venóznu krv na vyšetrenie budú môcť len v prípade pacientov starších ako 15 rokov.

 

Zdravotnícki asistenti, ktorí vyštudovali v posledných rokoch, majú na nové kompetencie potrebné vzdelanie. Tí, ktorí skončili školu pred augustom 2013, ich budú môcť vykonávať len po preškolení. To bude musieť trvať najmenej 40 hodín.

 

Okrem zdravotníckych asistentov sa môžu kompetencie posilniť aj sestrám. Rezort to v súčasnosti prehodnocuje. I väčšími právomocami chce Drucker zatraktívniť povolanie zdravotníkov. Na kompetencie sestier a zdravotníckych asistentov sa plánujú pozrieť i vládni analytici. Chcú zistiť, či by zvýšenie ich počtu a ohodnotenia mohlo zvýšiť efektívnosť výdavkov, ak by sa súčasne rozšíril rozsah ich výkonov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona