Zdravotníci v Anglicku po dlhých rokoch štrajkujú za lepšie platy

NETKY.SK • 13 Október 2014, 14:10 • 2 min
Zdravotníci v Anglicku po dlhých rokoch štrajkujú za lepšie platy

LONDÝN - Tisíce britských zdravotníkov budú v pondelok štrajkovať na protest proti zmrazovaniu ich platov, čo je v prípade štátneho systému zdravotnej starostlivosti prvou takouto akciou za viac ako 30 rokov.

slovakia

left justify in out

Zamestnanci Národnej zdravotnej služby (NHS) by mali počas dňa prerušiť prácu na štyri hodiny po tom, ako vláda odmietla požiadavku odborov na jednopercentné zvýšenie miezd niektorých sestier, pôrodných asistentiek, sanitárov a iných podporných pracovníkov v anglických a severoírskych nemocniciach. Iné formy protestu sa očakávajú aj v najbližších štyroch dňoch, odbory však ubezpečujú, že sa nebudú týkať naliehavých prípadov.

"Naši členovia NHS nepodnikajú akcie často alebo ľahko. Pre mnohých to bude prvýkrát, keď prerušia prácu, keďže posledná akcia týkajúca sa platov sa uskutočnila pred 32 rokmi," povedal Dave Prentis, generálny tajomník odborového zväzu Unison zastupujúceho približne 300-tisíc zdravotníkov v Anglicku. Britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt medzitým obhajoval postoj vlády tým, že kariérny postup znamená pre 55 percent zamestnancov NHS každoročne trojpercentné zvýšenie platu a krajina nemá zdroje na to, aby si mohli prilepšiť ešte viac. "Mali sme veľmi jasnú analýzu, že ak by sme to urobili, riaditelia nemocníc by prepustili okolo 4000 sestier tento rok a okolo 10 000 budúci," povedal na margo požiadavky odborov v rozhovore pre stanicu BBC. 

 

Británii pre tento rok predpovedali rýchlejší hospodársky rast ako iným rozvinutým ekonomikám, čo sa však neodráža na raste tamojších platov. Upadanie životných štandardov sa stalo hlavným predmetom útokov opozičných labouristov na vládu pod vedením konzervatívcov pred parlamentnými voľbami naplánovanými na máj 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona