Zdravotníci sa pripravujú na prípadný výskyt eboly

NETKY.SK • 23 Október 2014, 15:57 • 2 min
Zdravotníci sa pripravujú na prípadný výskyt eboly

BANSKÁ BYSTRICA - Pripraviť sa na prípadný výskyt ochorenia na ebolu na Slovensku je hlavným cieľom dnešného pracovného koordinačného stretnutia riaditeľov všetkých zdravotníckych zariadení v okresoch Banská Bystrica a Brezno, pracovníkov ich krízového manažmentu, regionálnych hygienikov regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) z Banskobystrického kraja a pracovníkov zdravotnej záchrannej služby, ktoré organizuje RÚVZ v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Stretnutie je prvým z celého radu podobných podujatí, ktoré bude postupne organizovať všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku.

 

Účastníci stretnutia sa zaoberali konkrétnymi povinnosťami lekárov prvého kontaktu, zdravotnej záchrannej služby, posádok sanitiek, príslušných zdravotníckych pracovníkov, dekontaminačnými a dezinfekčnými postupmi, povinnosťami pracovníkov centrálnych príjmov nemocníc aj personálu ostatných oddelení, ale aj postupmi, ako sa majú zachovať členovia rodiny pri podozrení ochorenia na ebolu v domácnostiach. 

 

Ako uviedla vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová, na Slovensku sú tri pracoviská určené na hospitalizáciu pacientov s vysokovirulentnými nákazami, vrátane ochorenia vyvolané vírusom ebola. Je to Klinika infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava, Infekčná klinika Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici a Klinika infektológie a cestovnej medicíny košickej univerzitnej nemocnice. Transport pacientov podozrivých z ochorenia zabezpečia koordinačné strediská záchrannej zdravotnej služby v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. „Osoby, ktoré sa vrátili z postihnutých oblastí, sú povinné monitorovať svoj zdravotný stav minimálne 21 dní od príchodu na naše územie, čo predstavuje maximálny inkubačný čas ochorenia vyvolaného vírusom ebola,“ uviedla Avdičová. Dodala, že cestovatelia, ktorí sa vrátia z postihnutých oblastí, musia v prípade, že ich telesná teplota stúpne na viac ako 38,6 stupňa Celzia a objaví sa niektorý z ďalších príznakov, a to bolesť hlavy, zvracanie, hnačky, bolesti brucha či nevysvetliteľné krvácanie, zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho lekára primárneho kontaktu. 

 

Súčasťou pracovného stretnutia boli aj úlohy krízového manažmentu v súvislosti s prípadnou epidémiou eboly. Ako informoval vedúci oddelenia krízového manažmentu banskobystrického RÚVZ Pavol Lokša, v piatok bude na Infekčnej klinike Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zriadená ošetrovateľská jednotka pre pacientov s podozrením na ebolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies