Zdravotníci sa pred parlament chystajú opäť o týždeň

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 18:11 • 2 min
Zdravotníci sa pred parlament chystajú opäť o týždeň

BRATISLAVA - Zdravotníci dúfajú, že podobne ako slovenskí hokejisti v utorkovom zápase i oni budú vo svojom úsilí úspešní. "Je to veľmi dobrý príklad aj pre nás, že keď sa bojuje do konca, tak človek nemôže prehrať a bude úspešný," vyhlásil prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marián Kollár na avizovanom proteste zdravotníkov pred parlamentom. Napriek hojným počtom, o ktorom informovali organizácie pôsobiace v zdravotníctve ešte v pondelok, sa nakoniec zišla pred NR SR len hŕstka zdravotníkov. Kollár ubezpečil, že o týždeň, keď sa bude prerokúvať novela Trestného zákona, s ktorou zásadne nesúhlasia a prišli voči nej protestovať, prídu v oveľa väčšom počte.

slovakia

left justify in out

Zdravotníci pred novinárov predstúpili v tričkách zobrazujúcich väzenské cely, čím dali najavo svoj nesúhlas so sprísňovaním sankcií, ktoré im prináša spomínaná novela zákona. "My pracovníci v tomto rezorte (zdravotníctvo, pozn. red.) vidíme, že je tu z tejto strany stále menej snahy o komunikáciu a dialóg, stráca sa akákoľvek snaha riešiť problémy spoločenským konsenzom," uviedol Kollár. Podľa neho presne v tomto kontexte treba vnímať návrhy poslanca za stranu Smer-SD Jozefa Valockého k novele Trestného zákona, ktoré zdravotníkom prinášajú hrozbu väzenia, pokuty a zrušenia registrácie v stavovskej komore, a to v prípade, že odmietnu slúžiť za krízovej situácie. 

Lekári považujú návrh za neospravedlniteľný zásah do základného práva zdravotníckych pracovníkov vykonávať svoje povolanie. Spôsob, ktorým bol návrh predložený, považujú za neštandardný. "Išlo to mimo medzirezortného pripomienkového konania, poslaneckým návrhom. Naznačuje to, že vláda priznáva, že ide o zlý, účelový a hlavne diskriminačný zákon a zbavuje sa zodpovednosti a prenecháva ho len na rozhodnutie zákonodarného orgánu," povedal prezident SLK. Vyhlasovanie krízovej situácie v čase mieru a čase bez prírodných katastrof je podľa komory prejavom neschopnosti riešiť problémy zdravotníckych pracovníkov, ide len o snahu nahrádzať dialóg diktátom. Kollár tvrdí, že je to len tupé využitie práva silnejšieho upraviť si legislatívu tak, ako mu vyhovuje. 

Prezident SLK pripomenul, že naposledy sa pred parlamentom zišli v zime roku 2011. "V decembri 2011 sme verejné zdravotníctvo ochránili pred jeho privatizáciou finančnými skupinami, ktoré by priniesli bežnému občanovi obrovský nárast nadštandardných výkonov a zníženú úroveň zdravotnej starostlivosti všetkým, ktorí by si to nemohli natvrdo zaplatiť," skonštatoval Kollár. Dodal, že vtedy netušili, že oligarchovia im svoje stámiliónové úniky na ziskoch v zdravotníctve pre zastavenie transformácie nemocníc, rýchlo a takto spočítajú. 
Zákon je podľa Kollára účelový a mocenský, pričom jeho prijatie je nezlučiteľné s princípmi demokracie a slobody občanov členského štátu EÚ a v skutočnosti ide len o pomstu proti zdravotníkom za to, že vystúpili proti finančným skupinám. Vyzval poslancov, aby sa nepodieľali na tomto "bezprecedentnom akte". "Dnes je na programe kriminalizácia zdravotníkov. Kto bude zajtra," pýta sa Kollár. V prípade, že zákon bude schválený, majú lekári pripravené ďalšie kroky, podľa Kollára veľmi účinné, o ktorých však nateraz nechcú informovať. 

Asociácia súkromných lekárov SR nekomentuje politický charakter rozhodnutia o kriminalizácii lekárov. "Veď predošlá vláda mala pripravenú takmer navlas rovnakú novelu," uvádza ASL v stanovisku. Lekár podľa asociácie musí byť pri výkone povolania nezávislý a autonómny. "Výkon povolania lekára pod hrozbou väzenia a zákazu výkonu povolania považujeme za doslovnú kontraindikáciu činnosti lekára v konkrétnej situácii a v prípade konkrétneho pacienta," konštatuje ASL s tým, že žiada o stiahnutie novely Trestného zákona. 

Zdravotníkov podporujú aj niekoľkí opoziční poslanci. Tibor Bastrnák (Most-Híd) tvrdí, že takéto zmeny sa nemajú podávať formou pozmeňujúceho návrhu. "Takéto zásadné zmeny majú prejsť riadne a podľa zákona pripomienkovým konaním. A čo je ešte dôležitejšie, možnosť vyjadriť sa k nemu by mali mať tak zdravotníci, ako aj ich stavovské organizácie. Verejná diskusia je potrebná“ konštatuje Bastrnák. Ku kritike sa pridala aj poslankyňa za OĽaNO Eva Horváthová. "Novela zásadným spôsobom kriminalizuje lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov. Navyše neprešla žiadnym štandardným pripomienkovým konaním a neprebehla ani diskusia s dotknutými subjektmi," uviedla Horváthová. Bastrnák vyzval poslancov Smer-SD, aby pozmeňujúci návrh stiahli. 

Podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, Smer-SD situáciu v zdravotníctve nezvláda, a tak navrhuje kriminalizovať lekárov a zdravotné sestry. "S týmto do parlamentu neprišla vláda, je to vážna téma, treba o nej hovoriť, aby neboli ohrozené životy a zdravie našich obyvateľov," uviedol Lipšic. Vláda podľa neho mala prísť s návrhom riešenia a v parlamente ho transparentne presadiť, a nie cez poslancov riešiť výraznú zmenu v Trestnom zákone. Podľa Lipšica je to prejav zbabelosti. 

"Treba si uvedomiť, že táto legislatíva, je iba na krízové situácie v čase vojny a krízy, ktorú môže vyhlásiť iba vláda. Nejde o kriminalizáciu lekárov. Ale ak lekár v čase krízy úmyselne poškodí pacienta, musí prijať aj adekvátny trest," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva (MZ) Zuzana Čižmáriková. 

Pozmeňujúci návrh poslanca Valockého k novele Trestného zákona, ktorý zároveň mení aj zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti prináša pre zdravotníckych pracovníkov niekoľko postihov. Ak by zdravotníci za krízovej situácie odmietli nastúpiť do služby, alebo sa jej úmyselne vyhli napríklad predstieraním choroby, hrozili by im až dva roky za mrežami. V prípade, že by takéto ich konanie spôsobilo ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, vo väzení by si mohli posedieť od dvoch do piatich rokov. Pri nenastúpení do služby počas krízovej situácie môžu dostať aj pokutu od ministerstva zdravotníctva do výšky 3 300 eur a následne sa im môže zrušiť registrácia v stavovskej komore na desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies