Zdravotníci majú problémy pri preplácaní pandemickej PN, rezort práce pripravil pozmeňujúci návrh

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 09:38 • 2 min
Zdravotníci majú problémy pri preplácaní pandemickej PN, rezort práce pripravil pozmeňujúci návrh

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo pozmeňujúci návrh spresňujúci znenie zákona o sociálnom poistení.

slovakia

left justify in out

Rezort pripravil návrh na základe žiadosti ministerstva zdravotníctva. Slovenskí zdravotníci majú totiž podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského čoraz väčší problém s priznaním COVIDovej PN po infikovaní sa v práci. Návrh bude predložený na aktuálnej schôdzi NR SR, predpokladaný termín je v utorok 30. marca. Jeho znenie podľa hovorkyne Slivkovej Kirňakovej odsúhlasili všetky štyri koaličné strany.

 

img

„Každý zdravotník, ktorý sa nakazí v práci, má, okrem pandemickej PN-ky, nárok aj na úrazový COVID príplatok,“ doplnila hovorkyňa rezortu práce. Na štvrtkovom tlačovom brífingu však prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár konštatoval, že úrazový príplatok nie je riešením, ktoré od legislatívy očakávali. Lekári žiadajú nastaviť legislatívu tak, aby zdravotníkom, ktorí počas pandémie ochoreli na koronavírus, Sociálna poisťovňa vyplácala 100 % kompenzáciu pracovnej neschopnosti, ako je to napríklad pri ozbrojených zložkách.

 

Súvisiaci článok: Ďalšia rana pre našich zdravotníkov. Ak sa v práci infikujú, s priznaním COVIDovej PN majú problém

 

Visolajský uviedol, že problém s priznaním COVIDovej PN pre zdravotníkov spočíva v tom, že sa Sociálna poisťovňa aktívne dožaduje potvrdenia od vedenia nemocnice, že sa zdravotník skutočne nakazil v práci, aby mohla takúto PN vyplatiť. Riaditelia nemocníc však čoraz častejšie takéto potvrdenie odmietajú vydať. Lekári vyzvali vládu a parlament, aby zo zákona vypustili nezmyselné vystavovanie potvrdenia a povinnosť preukazovania toho, že sa zdravotník nakazil COVIDom pri svojej práci. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová uviedla, že problémy pri preplácaní pandemickej PN v niektorých prípadoch rezort eviduje, a problematiku už aktívne riešili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies