Zdravotníci žiadajú päťpercentnú sadzbu za poistencov štátu

NETKY.SK • 8 September 2010, 07:27 • 2 min
Zdravotníci žiadajú päťpercentnú sadzbu za poistencov štátu

Zdravotníci žiadajú päťpercentnú sadzbu za poistencov štátu

slovakia

left justify in out

img

Sadzba poistného za poistencov štátu by podľa stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve mala od budúceho roka stúpnuť minimálne na päť percent, čo by do sektora prinieslo viac finančných zdrojov. "Preto, aby sa zachovala dostupnosť a kvalita zdravotnej starostlivosti," uviedol dnes prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Milan Dragula. V súčasnosti je sadzba na úrovni 4,78 percenta z vymeriavacieho základu za ekonomicky neaktívnych poistencov.
Ako ozrejmil Dragula, zástupcovia zdravotníkov majú informácie, že ministerstvo financií naopak uvažuje o znížení sadzby poistného na štyri alebo 4,5 percenta. To by podľa jeho slov znamenalo výpadok finančných zdrojov vo výške 189 miliónov eur alebo pri miernejšom scenári 52 miliónov eur. Upozornil, že pokiaľ by sadzba poklesla na štyri percentá, kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti by sa zhoršila a predĺžili by sa aj čakacie lehoty na zákroky.
Avizoval tiež, že v prípade znižovania sadzby poistného budú stavovské a profesijné organizácie inštruovať svojich členov, aby robili iba do výšky limitov od zdravotných poisťovní. Ozrejmil, že tento krok by mal viesť k tomu, aby poskytovatelia nevytvárali dlhy, lebo tie bude možné následne splácať jedine zo mzdy zdravotníckeho pracovníka. "Náš apel na vládu nie je kvôli našim platom, ale kvôli občanovi, aby sme mohli poskytnúť zdravotnú starostlivosť tak, ako si to zasluhuje."
Dragula v tejto súvislosti poukázal, že preplácanie tzv. nadlimitných výkonov nie je stále vyriešené. Zdravotné poisťovne aj vlani objednávali zdravotnú starostlivosť vo finančných objemoch, ktoré boli spravidla nižšie ako medicínsky uznané výkony. Poisťovne vlani finančne uznali výkony, ktoré aj uhradili, v hodnote 3,23 miliardy eur, čo je o 96,8 milióna eur menej, ako uznali evidenčne. Nárast hodnoty nadlimitných výkonov bol vlani o 18,08 percenta vyšší ako rok predtým.
Ako ďalej poznamenal, za súčasnej finančnej situácie si nevie predstaviť ani transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, ktorú chce v budúcom roku realizovať ministerstvo zdravotníctva. "Nevidím to reálne," konštatoval s tým, že najprv treba zreálniť cenu jednotlivých zdravotníckych výkonov. Nasledovať by malo oddlženie jednotlivých zariadení. Pripustil však, že na to nebudú finančné prostriedky. Priblížil, že sa tiež uvažuje o tom, že by dlh zostal na starej organizácii, čo by však mohlo spôsobiť problém s dodávateľmi liekov, ktorí by mohli odmietnuť dodávať lieky týmto novým organizáciám vzhľadom na dlh ich predchodcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona