Zdravotníci evakuovali novorodencov z bombardovanej nemocnice v Aleppe

NETKY.SK • 19 November 2016, 06:59 • 2 min
Zdravotníci evakuovali novorodencov z bombardovanej nemocnice v Aleppe

BEJRÚT/DAMASK - Lekári a zdravotné sestry v pediatrickej nemocnici vo východnej časti sýrskeho Aleppa dnes urýchlene evakuovali novorodencov v inkubátoroch z podzemných úkrytov do bezpečia, keď zdravotnícke zariadenie v obkľúčenom meste už druhýkrát tento týždeň bombardovali lietadlá. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lekári a humanitárni pracovníci takisto hlásili podozrivý útok jedovatým plynom v oblasti na západnom okraji štvrte ovládanej povstalcami. Pre ťažkosti s dýchaním museli ošetriť najmenej 12 ľudí vrátane detí. Vyhlásil to Adham Sahlúl zo Sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti, ktorá podporuje zdravotnícke zariadenia v Aleppe.

 

Hlásenia o útokoch jedovatým plynom sú v Sýrii bežné a správy medzinárodných inšpektorov pripisujú vinu za použitie chemikálií pri útokoch na civilistov sýrskej vláde. Damask to však popiera.

 

Nálety zasiahli aj dedinu vo vidieckej oblasti provincie Aleppo a zabili sedem členov rodiny vrátane štyroch detí, oznámili opoziční aktivisti.

Dnes pokračovali už štvrtý deň obnovené útoky sýrskych bojových lietadiel na východné časti mesta Aleppo, teda povstalcami kontrolovanú enklávu so 275.000 obyvateľmi. Obnovené útoky sa začali v utorok, keď spojenec Sýrie, Rusko, oznámil svoju vlastnú ofenzívu na severnú, povstalcami ovládanú provinciu Idlib a na stredosýrsku provinciu Homs.

 

Odvtedy bolo po celej Sýrii zabitých vyše 100 ľudí.

 

Dnešné nálety v Aleppe zasiahli komplex štyroch nemocníc, ktoré zažili nálety aj o dva dni skôr. Najnovšie letecké údery prinútili pediatrickú nemocnicu a susedné zdravotné zariadenie ukončiť prevádzku.

 

"Aj teraz ju bombardujú... Prepáčte... Musím ísť premiestniť deti," napísal šéf pediatrickej nemocnice v esemeske agentúre AP. Lekár sa predstavil len krstným menom Hátim, pretože sa obával odvety proti svojej rodine.

 

Inkubátory už predtým presťahovali do podzemia, ale keďže bomby neustále dopadali okolo nemocnice, jej zamestnanci začali rýchlo inkubátory prenášať na bezpečnejšie miesto, aj napriek nebezpečenstvu.

 

Hátim rýchlo premiestnil 14 novorodencov v inkubátoroch do iného zdravotníckeho zariadenia vzdialeného na desať minút jazdy, pričom nálety pokračovali, uviedol lekár v esemeske neskôr.

 

"Keď sme sa viezli v sanitke, vojenské lietadlá aj delostrelectvo útočili," napísal. "Ale vďaka Bohu, nikto z nás nebol zranený," dodal.

 

Kamery panarabskej televízie al-Džazíra, ktorá vysielala reportáž zo zariadenia, práve v čase, keď sa začali nálety, na chvíľu potemneli. Keď sa video obnovilo, bolo vidieť zvírený prach a trosky rozhádzané po chodbách.

 

Zdravotné sestry utekali s bábätkami do bezpečia, jedna z nich niesla dieťa zabalené do prikrývky. Potom objala a utešovala inú ošetrovateľku, ktorá vzlykala a zároveň dvíhala dieťa zo zeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies