Zdravotné sestry žiadajú úpravu platov pre všetkych, inak sa chcú obrátiť na ÚS SR

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 18:31 • 2 min
Zdravotné sestry žiadajú úpravu platov pre všetkych, inak sa chcú obrátiť na ÚS SR

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) trvá na tom, že zákon o odmeňovaní zdravotníkov by mal platiť pre všetkých, a nielen pre zamestnancov štátnych nemocníc.

slovakia

left justify in out

Pripomienku v tomto zmysle vzniesla aj v rámci medzirezortného pripomienkovania návrhu novely zákona, ktorá má upraviť platy v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Pokiaľ by návrh prešiel, komora chce iniciovať konanie pred Ústavným súdom SR.
     

Sestry na pondelok (27.7.) zvolali pracovné stretnutie predstaviteľov stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve. Cieľom je nájsť spoločné postupy všetkých zdravotníkov k návrhu zákona. Ich zástupcovia dlhodobo žiadajú zákon pre všetky zdravotnícke zariadenia, tak ako je to v prípade lekárov.
     

„Navrhovaný zákon bude takto riešiť len približne jednu tretinu (22.759) zo všetkých zdravotníckych pracovníkov a až 37.569 naďalej nebude mať garantovaný plat. Regulácia minimálneho mzdového nároku je práve naopak bytostne potrebná práve u neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí vyplácajú mzdu len v minimálne potrebnej výške, ktorá je výrazne nižšia v porovnaní so mzdou u štátnych poskytovateľov,“ uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová.
     

Nezdieľa názor ministerstva zdravotníctva, že zavedením právnej normy sa vytvorí tlak na zvyšovanie aj v ostatných zdravotníckych zariadeniach. Naopak, upozorňuje, že dôjde k diskriminácii a nerovnosti medzi lekármi, ktorým platy zákon upravuje aj v neštátnych zariadeniach, a ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi. V prípade, ak by bol návrh schválený, komora avizuje, že bude iniciovať konanie pred Ústavným súdom SR.
     

Komora kritizuje aj navrhovanú výšku základnej zložky mzdy sestier, ako aj chýbajúce zohľadnenie praxe. "Navrhované výšky platov sestier môžu byť v prípadoch sestier vykonávajúcich náročnejšie úlohy s potrebnou mierou samostatnosti a zodpovednosti i nižšie než vo výške minimálnej mzdy podľa Zákonníka práce," uviedol člen Rady a člen Prezídia SKSaPA Milan Laurinc.
     

Právna norma upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov. Rezort zdravotníctva mesiace pracoval na právnej úprave miezd všetkých zdravotníkov, pôvodne ju chcel presadiť už vlani. "Ministerstvo môže ovplyvniť zmeny len v zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má priamy dosah," povedal v tejto súvislosti minister Viliam Čislák (nominant Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies