Zdravotné sestry žiadajú od poslancov krízové scenáre

NETKY.SK • 24 Júl 2012, 11:04 • 2 min
Zdravotné sestry žiadajú od poslancov krízové scenáre

Zdravotné sestry žiadajú od poslancov krízové scenáre - Politika Zdravotné sestry žiadajú od poslancov a vlády krízový scenár pre prípad, že by Ústavný súd SR vyhlásil zákon, ktorý upravil ich mzdy, za protiústavný. Rovnako ho žiadajú aj pre prípad, že by

slovakia

left justify in out

img

Zdravotné sestry žiadajú od poslancov a vlády krízový scenár pre prípad, že by Ústavný súd SR vyhlásil zákon, ktorý upravil ich mzdy, za protiústavný. Rovnako ho žiadajú aj pre prípad, že by súd o tejto právnej norme rozhodoval dlho. Túto požiadavku tlmočil dnes poslancom na zasadnutí parlamentného výboru pre zdravotníctvo predseda Odborového združenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek (OZZSaPA) Viliam Záborský.

"Nečakajte pasívne na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Slovenské zdravotníctvo a pacienti potrebujú mať krízový scenár aj pre prípad, že budeme čakať na rozhodnutie ústavných sudcov dlhé mesiace či roky," vyzval Záborský kompetentných. Sestry preto žiadajú scenáre, ktoré podľa jeho slov prinesú stabilitu slovenskému zdravotníctvu, kvalitnú zdravotnú starostlivosť, právnu a sociálnu istotu zdravotníkom.

Zástupcovia sestier okrem toho požadujú aj okamžité legislatívne opatrenia, ktoré zastavia zamestnávateľov v rozdeľovaní úväzkov sestier na sestry a administratívne pracovníčky. "Štát musí použiť všetku svoju silu a autoritu, aby nekompromisne ukončil vydieranie a neľudský nátlak zamestnávateľov...Sestry nesmú byť viac vydierané a nútené vykonávať prácu, na ktorú nemajú odbornú spôsobilosť," povedal.

Medzi požiadavkami sa objavila aj kontrola využitia peňazí z rozpustenia štátnej rezervy na mzdy sestier či prepojenie zdravotnej a sociálnej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb. Taktiež volajú po vyčlenení finančných prostriedkov na mzdy sestier na budúci rok, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov a pripomínajú, že aj oni potrebujú svoj vlastný zákon.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies