Zdravotné sestry vraj nahrádzajú v nemocniciach záchranári

NETKY.SK • 28 December 2015, 06:48 • 2 min
Zdravotné sestry vraj nahrádzajú v nemocniciach záchranári

BRATISLAVA - Sestry špecialistky začali v niektorých nemocniciach nahrádzať zdravotnícki záchranári. Ide o oddelenia a kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny či JIS-ky. Poukazuje na to Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vo svojom dnešnom stanovisku.

slovakia

left justify in out

Tvrdí pritom, že takto môže dôjsť k ohrozeniu života pacientov a kvality špecializovanej intenzívnej starostlivosti, keďže záchranári nemajú príslušné vzdelanie na výkon tohto povolania. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR reagovalo, že sestry sa aspoň počas sviatkov mohli vzdať klamania a zavádzania. Nemocnice podľa rezortu dodržiavajú personálne normatívy.

 

"O neoprávnenom zamestnávaní zdravotníckych záchranárov máme podnety z terénu," povedal Milan Laurinc zo SKSaPA. Manažmenty ústavných zdravotníckych zariadení tým podľa neho vedome porušujú výnos ministerstva zdravotníctva o minimálnych požiadavkách na personálne zabezpečenie jednotlivých druhov zdravotníckych zariadení.

 

Sesterská komora vyzvala nemocnice, aby dodržiavali platnú legislatívu, vykonali kontroly a vyvodili opatrenia. "Zdravotnícky záchranár ako erudovaný profesionál môže pracovať len na oddeleniach urgentného príjmu," upozornil Laurinc.

 

"Každá nemocnica sa musí riadiť platnou legislatívou a dodržiavaním personálnych normatívov, čo sa aj deje," uviedla pre TASR Zuzana Čižmáriková, riaditeľka Komunikačného odboru MZ SR. Podotýka, že aj napriek "silnému zavádzaniu a zastrašovaniu" zo strany sesterských odborov stiahlo výpovede už takmer 40 percent sestier a rezort si ich odvahu váži.

 

Ministerstvo a zástupcovia sestier sa navzájom dlhodobo obviňujú z vyvíjania nátlaku a zastrašovania zdravotníkov vo výpovedi. Šéfka sesterskej komory Iveta Lazorová napríklad upozornila, že viaceré sú po podaní výpovede vystavené mobingu, bossingu a predvolávaniu na koberček, kde sú manipulované k jej stiahnutiu.

 

Hromadné výpovede doteraz podali sestry v desiatich nemocniciach, podľa komory ich celkovo padlo 1397. Ide o nemocnice v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, ako aj v Dolnom Kubíne a Tvrdošíne. V Poprade však sestry všetky výpovede stiahli. Aj po stiahnutí výpovedí chce z nemocníc podľa Laurinca stále odísť 1079 sestier.

 

Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára upraví ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak bude platiť bez jeho podpisu. Poslanci ju opätovne schválili 15. decembra, keď odmietli prezidentove pripomienky. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona