Zdravotné sestry v Česku po novom už nepotrebujú vysokú školu

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:27 • 2 min
Zdravotné sestry v Česku po novom už nepotrebujú vysokú školu

PRAHA - Akútny nedostatok zdravotných sestier v Česku má riešiť rozhodnutie, že už nebudú musieť absolvovať bakalársky stupeň vysokoškolského štúdia. Poslanecká snemovňa dnes schválila vládny návrh zákona o nelekárskych zdravotníckych povolaniach, podľa ktorého zdravotným sestrám budú stačiť štyri roky strednej školy a rok vyššej odbornej školy, tzv. model 4+1.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorý by mal platiť od septembra, musia ešte schváliť Senát a prezident, informovali na svojich webových stránkach televízia ČT24 a spravodajský portál iDnes.cz.

Citoval ministra zdravotníctva Miloslava Ludvíka (ČSSD), ktorý pred hlasovaním v dolnej komore parlamentu povedal, že "praktická sestra, zdravotnícky záchranár, pôrodná asistentka, detská sestra budú mať možnosť získať odbornú spôsobiť na výkon povolania skráteným štúdiom na vyššej odbornej škole".

"Je to zákon, ktorý vnímame ako zákon krízový, ktorý rieši aktuálnu situáciu na trhu práce v zdravotníctve a usiluje sa ju riešiť spôsobom, ktorý je z pohľadu rýchlosti riešenia pravdepodobne jediný možný," citoval iDnes.cz Bohuslava Svobodu z opozičnej ODS.

Cieľom návrhu je rýchlo zohnať chýbajúce zdravotné sestry pre nemocnice, zákon sa preto bude vzťahovať aj na tie z nich, ktoré sa na povolanie ešte len pripravujú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona