Zdravotné sestry sa chcú podieľať na tvorbe programového vyhlásenia novej vlády

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 10:06 • 2 min
Zdravotné sestry sa chcú podieľať na tvorbe programového vyhlásenia novej vlády

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) sa chce podieľať na tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti zdravotníctva. Sestry očakávajú, že strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť zapracujú do programu aj zlepšenie podmienok pre zdravotníckych pracovníkov.

slovakia

left justify in out

Oceňujú, že do programových priorít vznikajúcej vlády sa dostala kontrola v zdravotníctve, snaha o viditeľný posun v kvalite poskytovania zdravotníckej starostlivosti a pri transparentnom nakladaní s verejnými zdrojmi či zavedenie systému DRG v plnom rozsahu a plná aplikácia systému eHealth.

 

"Pevne veríme, že nová vláda navrhne také opatrenia, ktorými sa do budúcna zabráni podobným netransparentným zmluvám a rozkrádaniu peňazí v zdravotníctve, aby bolo dostatok finančných zdrojov aj na spravodlivé ohodnotenie zdravotníkov, ktoré by mohlo vyriešiť aj dlhodobý nedostatok sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku," uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

 

SKSaPA upozorňuje na podľa nej nízky počet sestier a na to, že viac ako 1200 sestier sa chystá tento rok do dôchodku. "Pevne dúfame, že nová vláda bude chcieť zlepšiť podmienky pre zdravotníkov, aby boli motivovaní starať sa o slovenských pacientov a neodchádzali nám do zahraničia, ako tomu je v súčasnosti," dodala Lazorová.

 

Predstavitelia štvorice strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť podpísali v utorok programové priority vznikajúcej vlády. V oblasti zdravotníctva sľubujú opozícii zastúpenie v kontrolných orgánoch štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

 

Plánujú tiež obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní a viditeľne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tiež transparentnejšie nakladať s verejnými zdrojmi. Čakacie doby na zdravotné a ošetrovateľské výkony by mali byť kratšie a mali by sa tiež zaviesť prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Strany sa dohodli aj na zavedení systému DRG v plnom rozsahu a na plnej aplikácii systému e-Health.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona