Zdravotné sestry neprijali Ficovu ponuku na garanciu platov

NETKY.SK • 14 Október 2013, 12:44 • 2 min
Zdravotné sestry neprijali Ficovu ponuku na garanciu platov

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky neprijali ponuku premiéra SR Roberta Fica, ktorá mala riešiť ich odmeňovania v zdravotníckych zariadeniach patriacich pod verejný sektor.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády pred týždňom na osobnom stretnutí so zástupkyňami komory sestier a odborov ponúkol garanciu platov v zariadeniach vyšších územných celkov a miest v takej výške, ako boli stanovené v protiústavnom zákone o minimálnych mzdových nárokoch. V štátnych nemocniciach podľa rezortu zdravotníctva takáto garancia už je.

Oficiálny list premiérovi s odpoveďou na jeho ponuku zašlú sestry v pondelok. Ako uviedla Ivana Kvetková zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), dôvodom odmietnutia je to, že takéto riešenie diskriminuje sestry, ktoré pracujú v neštátnych nemocniciach a ambulantných zariadeniach. "Zdravotná starostlivosť je hradená z verejných zdrojov, sestry a pôrodné asistentky pracujú vo verejnom záujme a štát reguluje ich povolanie, preto sme presvedčení, že aj mzdy sestier majú byť hradené z verejných prostriedkov bez ohľadu na to, v akom zariadení pracujú," uviedla Kvetková, s tým, že ide o spoločné stanovisko komory a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Ako pokračovala, podľa ústavného súdu nie je možné dostatočne presne definovať, ktorých poskytovateľov možno považovať za štátnych a ktorých nie, keďže sú všetci platení z verejného zdravotného poistenia. Komora trvá na tom, že sestry a pôrodné asistentky sú kompaktnou skupinou zdravotníkov a nie je možné ich deliť na štátne a neštátne. SKaPA pripomína, že ani v prípade lekárov, ktorí majú vlastný zákon o odmeňovaní, štát nerozlišuje, v akých zariadeniach pracujú. K ďalším krokom sa podľa Kvetkovej vyjadria po tom, čo dostanú premiérovú odpoveď. 

Legislatíva, ktorá bola v júni tohto roka vyhlásená za protiústavnú, mala garantovať sestrám a pôrodným asistentkám plat v minimálnej výške od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Po tom, čo bol zákon vyhlásený za protiústavný, dalo ministerstvo zdravotníctva garanciu, že v štátnych zdravotníckych zariadeniach zostanú mzdy, ako keby legislatíva naďalej platila. Rezort tvrdí, že v jeho nemocniciach je dodržiavaná. 

Sestry stanovali týždeň od stredy 2. októbra do piatka 4. októbra pred úradom vlády. Takouto formou protestu sa snažili poukázať na problémy zdravotníctva, medzi inými i na protiústavný zákon o odmeňovaní, za ktorý hlasovalo 141 poslancov Národnej rady SR. 

Vláde i parlamentu predložili zdravotné sestry Deklaráciu požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek so šiestimi bodmi. Požadujú v nej dofinancovanie zdravotného systému, tak aby platba štátu bola primeraná výdavkom na poistenca štátu, aby sa zabezpečili minimálne platové nároky sestier zákonom, ktorý bude v súlade s ústavou a krytý dostatkom finančných zdrojov, a to v rozsahu pôvodného zákona o minimálnych mzdových nárokoch. Odbory i komora žiadajú aj dodržiavanie minimálneho počtu sestier na pacienta, pre zvýšené ohrozenie chorobami lieky bez vysokých doplatkov, či vzhľadom k náročnosti ich povolania aj skrátenie pracovného času všetkých zdravotníkov vo viaczmennej prevádzke na 35 hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies