Zdravotné sestry idú protestovať: Budú stanovať pred Úradom vlády!

NETKY.SK • 1 Október 2013, 11:29 • 2 min
Zdravotné sestry idú protestovať: Budú stanovať pred Úradom vlády!

BRATISLAVA - Park pred Úradom vlády SR v Bratislave sa na tri dni stane dejiskom protestného zhromaždenia sestier a pôrodných asistentiek.

slovakia

left justify in out

Od stredy 2. októbra do piatka 4. októbra sa tento priestor zmení na stanové mestečko. Sestry chcú takýmto spôsobom prejaviť nespokojnosť s tým, v akej situácii sa ocitli po tom čo zákon o ich odmeňovaní bol vyhlásený za protiústavný. Sestry však prízvukujú, že nejde len o platy, ale o celý súbor problémov, s ktorými sa boria. "K tomuto kroku sme sa rozhodli po dôkladnom zvážení, ako prejav odhodlania nebyť už ďalej pasívnou skupinou zdravotníckych pracovníkov, u ktorých sa vždy očakáva, že trochu zašomre a napokon aj tak ohne chrbát," vyhlásila predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká. Ako pokračovala, stanovať sa rozhodli pred úradom vlády, pretože je to inštitúcia, ktorá riadi tento štát. V stredu tu kabinet zvyčajne zasadá, tentokrát však nebude, na druhého októbra je naplánované výjazdové rokovanie v Košiciach.

Rozhodnutie protestovať podľa vyjadrenia sestier podporila aj skutočnosť, že ministerka zdravotníctva na poslednom spoločnom stretnutí oznámila, že na vyššie platy sestier nie sú v súčasnosti zdroje. Sestry namietajú aj rýchlo prijatú novelu Trestného zákona, ktorá ich podľa vlastných slov kriminalizuje. Opätovne pripomínajú delené úväzky, či skutočnosť, že na Slovensku pripadá na jednu sestru 30 pacientov, pričom európsky priemer je desať pacientov. 

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej nepôjde o masovú akciu, účasť očakávajú v rádovo desiatkach účastníkov. "Naozaj sa už nemienime nechať učičíkať sľubmi a chceme túto situáciu riešiť. Myslím si, že sme dostatočne dlho argumentovali, rokovali slušným spôsobom, ale vidíme, že asi tadiaľ cesta nevedie," uviedla Lazorová. Nespokojnosť sestier podčiarkne aj paralelne sa konajúci protest pred Ústavným súdom SR v Košiciach. Sestry od protestov očakávajú, že do zdravotníctva pritečie viac peňazí, alebo sa lepšie prerozdelia zdroje, ktoré už v segmente sú. 

Kavecká do výstražného stanového mestečka pozvala všetky odborové a stavovské organizácie pôsobiace v oblasti zdravotníctva, občanov, poslancov NR SR, členov vlády vrátane premiéra Roberta Fica, ako aj poradcu predsedu vlády Milana Dragulu, za prezidentovania ktorého Slovenská lekárska komora podala podnet na prešetrenie mzdového zákona sestier. Čo konkrétne budú sestry v stanovom mestečku robiť, prezradia až v stredu, kedy s protestom začnú. 

Podporu sestrám vyjadrilo aj Lekárske odborové združenie (LOZ). Jeho predseda Peter Visolajský plánuje podporiť sestry aj osobnou účasťou. "Ako lekár, občan i predseda LOZ prídem osobne podporiť túto akciu zdravotných sestier," uviedol Visolajský s tým, že lekárske odbory podporujú mzdové požiadavky sestier a považujú za nevyhnutné, aby zdravotníci mali zákonnú garanciu miezd. 

Sestry naposledy protestovali minulý rok. Nespokojnosť so svojou situáciou prišli vyjadriť najprv v júli pred Národnú radu SR, následne v októbri i pred Ústavný súd SR. Stalo sa tak po tom, čo ÚS pozastavil účinnosť zákona o odmeňovaní. Pred parlamentom sa stretli takmer po roku. V máji 2011 tu odovzdávali petíciu s takmer 250 tis. podpismi, na základe ktorej bol zákon o minimálnych mzdových nárokoch prijatý. Odovzdávanie petície spojili s protestným pochodom. 

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch mal od 1. apríla uplynulého roka garantovať sestrám minimálny plat od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. V parlamente ho podporilo 143 prítomných poslancov. Účinnosť zákona pozastavil Ústavný súd SR 11. júla 2012 na žiadosť Generálnej prokuratúry SR. Tá podala súdu návrh na preskúmanie ústavnosti zákona 25. júna minulého roka na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. Definitívny verdikt vyniesol ÚS v júni, keď rozhodol, že zákon je protiústavný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona