Zdravotné problémy amerických diplomatov mohli spôsobiť mikrovlnné zbrane

NETKY.SK • 4 September 2018, 09:07 • 2 min
Zdravotné problémy amerických diplomatov mohli spôsobiť mikrovlnné zbrane

NEW YORK - Lekári a vedci majú čoraz silnejšie podozrenie, že záhadné zdravotné problémy, ktoré sa objavili u amerických diplomatov pôsobiacich na Kube a v Číne, mohli byť spôsobené mikrovlnnými zbraňami.

slovakia

left justify in out

Viac ako tri desiatky obetí z radov diplomatov a ich rodinných príslušníkov podľa vlastných slov najskôr počuli intenzívne ostré zvuky. Následne sa u nich začali prejavovať symptómy ako nevoľnosť, silné bolesti hlavy, únava, závraty, poruchy spánku či strata sluchu.

 

Podľa Washingtonu približne 25 amerických diplomatov pôsobiacich v Havane a ich rodinných príslušníkov začalo postupne od konca roka 2016 trpieť rôznymi chorobnými príznakmi nejasného pôvodu. V júni tohto roku americké ministerstvo zahraničných vecí upozornilo aj na záhadné symptómy, ktoré sa vyskytli u viacerých zamestnancov vlády USA nachádzajúcich sa v Číne.

 

V marci zverejnená zdravotnícka štúdia, ktorá skúmala zdravotné problémy amerických diplomatov na Kube, mikrovlnné zbrane v tejto súvislosti nespomínala. Jej hlavný autor však počas uplynulého víkendu denníku The New York Times potvrdil, že vedci sa čoraz viac prikláňajú k tomu, že diplomati utrpeli poškodenie mozgu spôsobené nasadením takýchto zbraní.

 

"Každý bol zozačiatku pomerne skeptický... Ale teraz každý súhlasí s tým, že niečo na tom je," uviedol vedúci expertného vyšetrovacieho tímu Douglas Smith, riaditeľ lekárskeho Centra pre poškodenie a uzdravovanie mozgu Pennsylvánskej univerzity. Podľa neho sú mikrovlnné zbrane v súvislosti s ochoreniami diplomatov momentálne "hlavným podozrivým".

 

Oficiálne americké miesta zatiaľ v tejto spojitosti možnosť použitia mikrovlnných zbraní nepotvrdili. Zostáva tiež záhadou, kto za takýmito útokmi, ak k nim skutočne došlo, mohol stáť a prečo ich vykonal.

 

S vývojom mikrovlnných zbraní sa v minulosti experimentovalo v bývalom Sovietskom zväze i v USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona