Zdravotné poisťovne vrátia za lieky milióny, ochranný limit však má pravidlá

NETKY.SK • 9 November 2015, 07:06 • 2 min
Zdravotné poisťovne vrátia za lieky milióny, ochranný limit však má pravidlá

BRATISLAVA - Ochranný limit, ktorý chráni dôchodcov či zdravotne postihnutých pred vysokými doplatkami za lieky, sa od novembra týka výrazne širšej skupiny pacientov.

slovakia

left justify in out

Nehľadí sa už na výšku dôchodku, peniaze z doplatkov sa vracajú tiež za lieky pre deti do šesť rokov. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa očakáva, že poistencom vráti milióny eur, Dôvera zatiaľ dosah nevie finančne vyčísliť, Union ZP odhaduje výdavky na úrovni pol milióna eur.

 

"Pod skupiny chránené maximálnou výškou doplatku bude po novom patriť približne 1,2 milióna poistencov VšZP a približne 280.000 z nich bude v priebehu jedného roka spätne vyplatených 7,2 milióna eur," uviedla hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. V Dôvere pribudlo do skupiny ľudí, ktorí majú nárok na vrátenie doplatkov, asi 170.000 detí a 160.000 starobných a invalidných dôchodcov. "Koľkým z nich aj reálne budú vrátené doplatky, sa zatiaľ nedá povedať," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. V Union ZP spadá pod ochranný limit po novom približne 26.000 ľudí.

 

Rozšírenie ochranného limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Súkromné zdravotné poisťovne však poukazujú, že pomoc dostanú aj tí, ktorí ju nepotrebujú, napríklad deti z rodín, kde nie je problém s rozpočtom. "Sociálny rozmer teda chýba. Za problém považujeme aj retroaktivitu tohto opatrenia, ktorá však zabezpečí, že doplatky za lieky budú podľa nových pravidiel vrátené ešte pred najbližšími voľbami," poznamenal Štepianský.

 

Doplatky za lieky majú svoju dôležitú funkciu motivátora, pripomenula Judita Smatanová, hovorkyňa Union ZP. "Jednak obmedzovať nadspotrebu liekov a jednak motivovať poistencov hľadať rovnako účinné ale lacnejšie generikum. V prípade maximálnej úhrady sa tieto dve motivácie strácajú," doplnila.

 

Viacerým poistencom vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa u starobných dôchodcov znížil zo 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa limit po novom týka všetkých bez ohľadu na výšku dôchodku. U detí je vo výške 8 eur, nulový je u zdravotne ťažko postihnutých detí. Treba však pamätať na to, že do limitu sa započítava doplatok za najlacnejšiu verziu lieku na trhu.

 

"Zníženie limitu spoluúčasti na 25 eur za štvrťrok pre dôchodcov a ľudí so zdravotným postihnutím ešte neznamená, že zaplatia za lieky maximálne 100 eur ročne. Už dnes vieme povedať, že účet za lieky bude pre mnohých vyšší," upozornil Štepianský. Ak pacient dopláca za svoj liek dve eurá, no existuje aj lacnejší liek na jeho ochorenie s doplatkom 50 centov, dostane naspäť len 50 centov. Skúsenosti poisťovne však ukazujú, že pacienti často siahajú po liekoch s vyšším doplatkom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies