Zdravotné poisťovne riešia podvody so zdravotníckymi pomôckami

NETKY.SK • 14 August 2017, 17:23 • 2 min
Zdravotné poisťovne riešia podvody so zdravotníckymi pomôckami

BRATISLAVA – Zdravotné poisťovne riešia podvody so zdravotníckymi pomôckami. Viacerí pacienti mali dostať namiesto tých drahších - individuálne vyrábaných, sériové.

slovakia

left justify in out

Len zdravotná poisťovňa Dôvera potvrdila, že zaznamenala stovky prípadov po celom Slovensku a hovorí o vysokých finančných škodách. "Vykonali sme viacero kontrol, ktoré preukázali, že naši poistenci nedostali individuálne ortopedické zdravotnícke pomôcky, ale štandardné zdravotnícke pomôcky. Výrobcovia a výdajne týchto zdravotníckych pomôcok ich však našej poisťovni účtovali ako individuálne, čím ukrátili pacientov o adekvátnu liečbu a poisťovni spôsobili vysoké finančné škody," povedal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Malo ísť najmä o ortézy horných končatín, dolných končatín, trupu a krku.

 

Kontroly realizuje aj Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá od roku 2014 zaznamenala nárast nákladov na individuálne pomôcky. Rovnako odhalila viaceré pochybenia. "Napríklad, lekár neopodstatnene predpísal pacientovi drahšiu - individuálne zhotovenú zdravotnícku pomôcku, pričom pacientovi, vzhľadom na jeho zdravotný stav mal predpísať sériovo vyrábanú zdravotnícku pomôcku, ktorá spĺňa požadovaný terapeutický efekt a je neporovnateľne lacnejšia," uviedla jej hovorkyňa Viktória Vasilenková.

 

Rovnako sa našli prípady, keď pacient dostal sériovú pomôcku, ale poisťovni sa fakturovala individuálne zhotovená. VšZP vzhľadom na prebiehajúce kontroly nekonkretizovala, o ktorých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ide. 

 

"V ďalších krokoch bude VšZP postupovať v súlade s platnými zmluvami a príslušnou legislatívou. Ak sa potvrdia prípady podvodného konania, VšZP je pripravená takéto konanie postúpiť orgánom činným v trestnom konaní," zhrnula Vasilenková.

 

Detaily zatiaľ nezverejňuje ani Dôvera, ktorá v súčasnosti rokuje s jednotlivými poskytovateľmi. "Prebiehajú stretnutia so zainteresovanými stranami, t.j. s lekármi, ktorí predpisovali tieto pomôcky a takisto stretnutia so zástupcami výdajní, ktoré pomôcky vyrábajú a následne si náklady účtujú zdravotnej poisťovni. Cieľom je konfrontácia našich zistení, aby sa podozrivé správanie buď potvrdilo, alebo vyvrátilo," priblížil Štepianský. Celkové závery bude podľa neho možné robiť až koncom septembra. Dôvera avizovala, že podvody tolerovať nebude a bude chcieť dosiahnuť nápravu škody.

 

Na podvody so zdravotníckymi pomôckami si podľa Plus 7 dní posvietili aj súkromní detektívi. Týždenník informoval, že pod niektoré poukazy sa podpísal aj človek z kategorizačnej komisie ministerstva zdravotníctva pre zdravotnícke pomôcky. Rovnako poukázal na to, že prezident Slovenskej komory ortopedických technikov pred kontrolami poslal zainteresovaným upozornenie na kontroly a vyzval ich na bezodkladné stiahnutie skladov.

Všeobecná zdravotná poisťovňa len vlani zaplatila za individuálne zdravotné pomôcky vyše 35 miliónov eur. V prípade Dôvery to bolo 11,5 milióna eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona