Zdravotné poisťovne pošlú ročné zúčtovanie poistného vyše 1,2 milióna poistencom

NETKY.SK • 9 August 2016, 14:34 • 2 min
Zdravotné poisťovne pošlú ročné zúčtovanie poistného vyše 1,2 milióna poistencom

BRATISLAVA – Za viac ako 1,2 milióna ľudí vykonajú zdravotné poisťovne ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZZP) za minulý rok. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšŽP) začala so zasielaním jeho výsledkov v júni, Dôvera a Union zdravotná poisťovňa tak robia v týchto dňoch.

slovakia

left justify in out

VšZP ročné zúčtovanie vykoná viac ako 788.000 poistencom, medzi prvými ho dostali fyzické osoby, neskôr zamestnávatelia. Námietku alebo nesúhlasné stanovisko k nemu možno podať do 15 dní od dňa doručenia.

 

"Ak tak poistenec neurobí, začína plynúť 45-dňová lehota, v rámci ktorej je poistenec povinný zaplatiť nedoplatok a poisťovňa po zúčtovaní vzájomných pohľadávok a záväzkov vrátiť preplatok," vysvetlila hovorkyňa VšZP Petra Balážová. S výsledkom sa môžu poistenci oboznámiť aj cez elektronickú pobočku.

 

"Tento týždeň odošleme prvých 96.000 listov s výsledkami ročných zúčtovaní poistného za rok 2015. Za rok 2015 budeme vykonávať ročné zúčtovanie poistného približne 372.000 poistencov," informoval manažér PR odboru Dôvery Branislav Cehlárik. Predpokladá, že výsledkom pre viac ako 200.000 z nich bude preplatok na poistnom. Dôvera tento rok prvýkrát poskytuje informáciu o RZZP aj cez svoju mobilnú aplikáciu.

 

Union zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie zdravotného poistenia pre asi 90.000 poistencov. V týchto dňoch ich podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej začína posielať.

"Spolu s výsledkom RZZP Union ZP svojim poistencom zasiela informáciu, ako k výsledku RZZP dospela a informácie o tom, čo robiť v prípade, že výsledkom je nedoplatok a ako ho uhradiť alebo vzniesť námietky proti výsledku RZZP, aké doklady doložiť na zníženie nedoplatku alebo úplné odstránenie nedoplatku," priblížila.

 

Zúčtovanie musia zdravotné poisťovne vykonať do 30. septembra 2015, v prípade osôb s odkladom podania daňového priznania sa termín posúva o mesiac neskôr. Posielajú ich napríklad podnikateľom či samoplatiteľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies