Zdravotné poisťovne nevedia ANS s istotou garantovať doterajšiu výšku platieb

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 16:33 • 2 min
Zdravotné poisťovne nevedia ANS s istotou garantovať doterajšiu výšku platieb

BRATISLAVA - Súkromné zdravotné poisťovne nevedia s istotou od tohto mája malým a stredným nemocniciam garantovať takú výšku platieb, ako ju majú nastavenú do konca apríla.

slovakia

left justify in out

Závisieť to podľa Dôvery a Union ZP bude od disponibilných zdrojov. "Chceme sa však čo najviac priblížiť k predstavám zástupcov nemocníc," povedal PR manažér poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik pre TASR. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VŠZP) majú nemocnice dohodnuté platby do konca septembra.

 

Asi 70 zdravotníckych zariadení združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) poukazuje, že v rezorte zdravotníctva chýba tento rok 95 miliónov eur, a preto ho treba dofinancovať. Pre chýbajúce peniaze tak od mája 2016 môžu súkromné poisťovne znížiť platby aj o desať percent, čo je veľa, priblížil prezident ANS Marián Petko. Nemocnice by sa tak vrátili na úroveň financovania z decembra 2015 a podľa Petka v nich môže dôjsť "k nepopulárnym krokom". Nemocnice pod ANS potrebujú asi 27 miliónov eur, a to pre rastúce náklady na mzdy zdravotníkov a pre zvýšenie minimálnej mzdy.

 

Zdravotné poisťovne sa s predstaviteľmi ANS stretnú v krátkom čase. Ak ale štát nerozhodne o dofinancovaní rezortu, bude ťažké naplniť požiadavky nemocníc, zhodli sa. "Za transparentný a jednoduchý spôsob dofinancovania rezortu považujeme zvýšenie platby za poistencov štátu," vysvetlila hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová. Platba za poistencov štátu je podľa Cehlárika z Dôvery nižšia ako vlani. "Zároveň počítame s tým, že v ročnom zúčtovaní poistného sa plne prejaví negatívny dopad odvodovej odpočítateľnej položky," dodal.

 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) vníma napätú finančnú situáciu v nemocniciach. "V prvom kroku považuje za dôležité komplexne posúdiť efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov v celom rezorte, ako aj detailné oboznámenie sa so štruktúrou nákladov a tiež štruktúrou dlhu jednotlivých zdravotníckych zariadení. Ministerstvo následne pripraví optimálne riešenie," reagovala nedávno hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

 

Analytik INEKO Dušan Zachar požiadavku nemocníc na dofinancovanie podľa svojich slov čiastočne chápe. "Je nespochybniteľné, že práve menším regionálnym nemocniciam príde z titulu nového zákona o minimálnych mzdových nárokov sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov k výraznému navýšeniu mzdových nákladov a je možné, že im nebude navýšeným rozpočtom pre zdravotníctvo toto úplne kompenzované. Je možné, že práve tieto nemocnice budú týmto zákonom trpieť najviac," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies