Zdravotné poisťovne majú dostatok financií, aby pokryli nároky ambulancií

NETKY.SK • 1 Marec 2018, 19:42 • 2 min
Zdravotné poisťovne majú dostatok financií, aby pokryli nároky ambulancií

BRATISLAVA – Zdravotné poisťovne majú podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) dostatok financií na to, aby pokryli finančné nároky ambulancií a nemocníc.

slovakia

left justify in out

"Je na poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, aby si vyrokovali s poisťovňami čo najlepšie podmienky," povedal po štvrtkovom rokovaní odvetvovej tripartity na pôde rezortu zdravotníctva minister. Na nedostatočné financie sa sťažujú menšie nemocnice aj ambulantní lekári. Malé a stredné nemocnice začiatkom roka avizovali, že im stúpnu náklady na platy a odvody o desiatky miliónov eur, a to pre vyššiu minimálnu mzdu a vládny sociálny balíček.

 

"Ak sa nemocnice nedofinancujú, hrozí prepúšťanie či zmeny úväzkov nemocníc," uviedla Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje vyše 70 zdravotníckych zariadení. O zvýšení platieb ANS vo štvrtok rokovala napríklad v Union zdravotnej poisťovni.

 

Šéf rezortu informoval o zvýšení finančných zdrojov do sektoru na tento rok, hospodáriť bude so sumou na úrovni 5,051 miliardy eur. Oproti vlaňajšku ide o nárast o 242 miliónov eur. Na stretnutí sa prerokovala aj téma ambulancií pevnej ambulantnej pohotovostnej služby. Pre tieto ambulancie sa navrhuje pevná mesačná paušálna úhrada na ambulanciu pevnej ambulantnej pohotovostnej služby vo výške 8288 eur, čo predstavuje pre všetky ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby čiastku približne 13,5 milióna eur za rok.

 

V prípade návštevnej pevnej ambulantnej pohotovostnej služby sa k úhradám pripočítava zároveň úhrada za dopravu lekára k pacientovi. Celková ročná úhrada z prostriedkov verejného zdravotného poistenia na ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby sa predpokladá vo výške približne 15,6 milióna eur.

 

Minister so zástupcami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a odborárov hovoril aj o financovaní záchraniek a urgentných príjmov. "Upravuje sa výška mesačnej pevnej ceny za zdravotnú starostlivosť poskytovanú ambulanciou rýchlej zdravotnej pomoci zo sumy 17.362 eur na 17.969 eur, ambulanciou rýchlej lekárskej pomoci z 29.235 eur na sumu 34.468 eur a ambulanciou rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky z 32.222 eur na 35.220 eur," poznamenala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Čo sa týka urgentných príjmov, zákon stanovil paušál pre urgentné príjmy 1. a 2. typu vo všeobecných nemocniciach, ktoré budú poskytovať urgentnú starostlivosť. Pre urgentný príjem 1. typu bola stanovená paušálna úhrada vo výške 26.700 eur, pre urgentný príjem 2. typu paušálna úhrada vo výške 99.300 eur a pre urgentný príjem 2. typu pre zariadenia ministerstva obrany a ministerstva vnútra vo výške 26.700 eur. "Súčasný rozsah poskytovanej urgentnej zdravotnej starostlivosti zostane zachovaný, chceme túto zdravotnú starostlivosť ešte skvalitniť vybudovaním urgentných príjmov typu I. a urgentných príjmov typu II., na ktoré môžu nadväzovať tzv. traumacentrá," uzavrel Drucker.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona